Třímiliardová proměna stanice Vsetín pokročila, zmizela polovina kolejí

Modernizace žst. Vsetín, stav duben 2023. Foto: Správa železnicModernizace žst. Vsetín, stav duben 2023. Foto: Správa železnic

Demolice stávající nádražní budovy začne v srpnu.

Správa železnic představila posun stavebních prací na vsetínském nádraží. To od října 2021 prochází rozsáhlou modernizací. Součástí jsou i úpravy okolí, kde je investorem město. „Zmizela polovina kolejí, roste nová odbavovací hala a hloubí se pochod. Patrné jsou také základy parkovacího domu,“ popsala Správa železnic v tiskové zprávě.

Zakázku za 2,8 miliardy korun bez DPH získalo sdružení OHL ŽS, Strabag Rail a AŽD Praha. V únoru se stavba přesunula přímo do stanice. Zmizela polovina kolejí, sanuje se železniční spodek a obnovuje svršek. „Termín dokončení kolejiště musíme koordinovat s dostavbou terminálu a nového podchodu. Práce zatím běží podle plánu, v létě se přesuneme na druhou část kolejí. Na konci letošního roku budou cestující využívat podchod a všechna nová nástupiště,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Po dobu rekonstrukce je zajištěn bezpečný přístup k nástupištím. I přes výrazně snížený počet provozovaných kolejí se daří zajistit plynulou vlakovou dopravu.

Spolu se stavbou nového dvoupodlažního terminálu se buduje podchod, který vyústí za kolejištěm v místní části Na Lapači. Letos se modernizace dotkne i budovy nádraží. Jeho demolice má začít v srpnu. „Stavba tím ještě významněji zasáhne cestující, kterým od léta zajistíme provizorní prostory s potřebným zázemím na sousedním parkovišti. Chci všem lidem poděkovat za jejich trpělivost,“ dodal Svoboda.

V lednu se zrušil přejezd v ulici U Křivačkárny, od března se tak mohly rozběhnout práce na podchodu, který následně plně nahradí i přechod ve Štěpánské ulici. Mezi těmito ulicemi se proto staví nová silnice s mostem přes potok Rokytenka, která bude sloužit jak autům, tak chodcům. Kompletní dokončení se předpokládá v červnu příštího roku, následně se zruší přechod ve Štěpánské ulici.

Modernizace žst. Vsetín, stav duben 2023. Foto: Správa železnicModernizace žst. Vsetín, stav duben 2023. Foto: Správa železnicModernizace žst. Vsetín, stav duben 2023. Foto: Správa železnicModernizace žst. Vsetín, stav duben 2023. Foto: Správa železnicModernizace žst. Vsetín, stav duben 2023. Foto: Správa železnicModernizace žst. Vsetín, stav duben 2023. Foto: Správa železnic

Tagy nádraží Vsetín Správa železnic Vsetín Železniční stanice Vsetín
37 komentářů