Vsetín v novém terminálu připomene vynálezce Sousedíka a „jeho“ Slovenskou strelu

Železniční stanice Vsetín v rekonstrukci. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýŽelezniční stanice Vsetín v rekonstrukci. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Dostáváme se od společného díla, jímž je vlak Slovenská strela, až do Sousedíkovy mysli, k jeho myšlence, říká autorka.

Nový dopravní terminál ve Vsetíně, jehož slavnostní otevření je naplánováno na 3. května, ozdobí umělecké dílo připomínající osobnost Josefa Sousedíka. Vsetínský podnikatel, vynálezce, politik a odbojář byl zavražděn gestapem koncem roku 1944 tři dny před 50. narozeninami.

Nápad na umístění artefaktu do dopravního terminálu vzešel od spolku Josef Sousedík genius Valašska. „Vzhledem k tomu, že terminál je součástí vlakového nádraží, přímo se nabízí, aby podkladem pro tento artefakt byl motorový vlak Slovenská strela, pro nějž Sousedíkova továrna sestrojila mnoho komponent,“ uvedl spoluzakladatel spolku Petr Filgas.

Sousedík pro Slovenskou strelu mimo jiné vymyslel jedinečný elektromechanický přenos výkonu. Díky jeho nápadu se vlak rozjížděl hlavně na elektrický pohon, s rostoucí rychlostí se zapojoval mechanický přenos. Vlak jezdil rychlostí 130 km/h, které dosáhl po ujetí 5 700 metrů. Motorový vůz M290.002 Slovenská strela prošel nedávno náročnou tříletou renovací, která se završila na jaře 2021.

Obrazem: Velká rekonstrukce nádraží ve Vsetíně míří do finále

Z několika návrhů artefaktu vybrala odborná komise ten z dílny sochařky Veroniky Plátkové, která jej pojmenovala Součinnost. „Závěsný výtvarný objekt v dopravním terminálu odkazuje na významnou osobnost Josefa Sousedíka. Ve svém díle se zaměřuji pouze na Sousedíkovu vynálezeckou činnost, kde se tematicky přímo nabízí pracovat s motivem Slovenské strely. Objekt je složen ze tří částí. Kus zatočené červené kabiny z akrylátové pryskyřice, prostorové schéma hybridního pohonu z kovu a LED neonu a díl z plexi skla a LED osvětlení, ztvárňující Sousedíkem nakreslenou skicu motoru. Dostáváme se tedy od společného díla, jímž je vlak Slovenská strela, až do Sousedíkovy mysli, k jeho myšlence,“ představila Veronika Plátková své dílo, které bude odhaleno během slavnostního ceremoniálu při otevření terminálu.

Proměna vsetínského nádraží za téměř tři miliardy, která začala na podzim 2021, aktuálně finišuje. Deník Zdopravy.cz přinesl fotoreportáž před deseti dny. Původní výpravní budovu nahradila nová, která bude sloužit jako společný odbavovací terminál pro drážní a autobusovou dopravu. Jejím investorem je město.

Josef Sousedík. Autor: Neznámý – Vsetin museum, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27855088Železniční stanice Vsetín v rekonstrukci.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýŽelezniční stanice Vsetín v rekonstrukci.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýPrvní zastávkou v Kopřivnici bylo nákladové nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKola Slovenské strely byla nově vyrobena. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSlovenská strela v depozitáři. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy Josef Sousedík nádraží Vsetín Slovenská strela Vsetín
9 komentářů