Tramvajový boom v Paříži vrcholí, na jihu metropole otevřeli téměř sedm kilometrů nové trati

Nové tramvaje pro linku T10 v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésNové tramvaje pro linku T10 v Paříži. Foto: Île-de-France Mobilités

Zatím poslední naplánovaná trať se má otevřít do konce tohoto roku.

Dlouho opomíjený způsob městské hromadné dopravy v Paříži zažíval poslední roky velký boom, nyní ale stavba nových tratí pomalu končí. Včera byla otevřena linka T10, zbývá ještě letos otevřít linku T12. Za posledních patnáct let bylo v Paříži otevřeno přes sto kilometrů nových tratí. Další se aktuálně nechystají.

Linka T10 vede na jihu Paříže v administrativním regionu Île-de-France. Spojuje předměstí Antony a Clamart. Na 6,8 kilometru dlouhé trati je celkem 13 zastávek, v plánu je ještě prodloužení o jednu stanici. V zastávce Clamart je možný přestup na linku B sítě městských vlaků RER, trasa se také protíná s tramvajovou tratí T6. Denně mají tramvaje na této trase přepravit 25 tisíc cestujících.

Na novou linku je nasazováno třináct tramvají Citadis X05 od Alstomu o délce 45 metrů a s kapacitou až 314 cestujících. Dopravcem na nové lince je pařížský dopravní podnik RATP. Tramvaje jezdí každých šest minut, mají být alternativou k individuální automobilové dopravě.

Součástí výstavby trati byla i proměna ulic, po kterých jezdí. Přibyly cyklopruhy, byly rozšířeny chodníky a vysazena nová vegetace. U zastávky Châtenay-Malabry vznikla nová vozovna, návrh vzešel z architektonické soutěže.

Nová linka T10 v Paříži. Foto: Île-de-France Mobilités

Paříž a Île-de-France se rozhodly pro velkou expanzi tramvajových tratí hlavně na začátku tisíciletí, od roku 2006 bylo otevřeno přes sto kilometrů nových tratí. Aktuálně je v provozu 153 kilometrů, do konce roku má být otevřena 20 kilometrů dlouhá trať T12 mezi Massy a Évry-Courcouronnes. Již zde začal zkušební provoz. Jde ale zřejmě o na dlouhou dobu poslední trať, která se postavila, o stavbě další není dosud rozhodnuto.

Nové tramvaje pro linku  T10 v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésNové tramvaje pro linku  T10 v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésNové tramvaje pro linku  T10 v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésNové tramvaje pro linku  T10 v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésNové tramvaje pro linku  T10 v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésNové tramvaje pro linku  T10 v Paříži. Foto: Île-de-France Mobilités

 

Tagy Ile-de-France Mobilités Paříž RATP tramvaje v Paříži
5 komentářů