Paříž investuje do nových souprav metra. U Alstomu objednala nové vlaky za více než miliardu eur

Nové soupravy metra MF19 pro Paříž. Foto: Île-de-France MobilitésNové soupravy metra MF19 pro Paříž. Foto: Île-de-France Mobilités

Paříž urychluje investice do nových souprav.

Organizátor veřejné dopravy v Paříži Île-de-France Mobilités se rozhodl urychlit velkou modernizaci metra v hlavním městě Francie. U společnosti Alstom objednal dalších 103 vlaků metra typu MF19. První si objednal v roce 2019 s termínem dodání příští rok. Tehdy zakázku ještě získalo sdružení Alstom-Bombardier, Alstom mezitím Bombardier koupil.

O nákupu informoval Île-de-France Mobilités v tiskové zprávě. Nové automatické vlaky budou jezdit kompletně na lince 13, která spojuje pařížská předměstí na severu – Gennevilliers a Saint-Denis s jižními předměstími Châtillon a Montrouge.  Některé vlaky se mají objevit i na linkách 8 a 12. Zpočátku bude provoz ještě se strojvedoucími, automatizace linky 13 má být hotová v roce 2035. Dodávky nových vlaků z této opce začnou v roce 2027, z původní objednávky mají vyjet v roce 2025.

Alstom a Bombardier získaly obří zakázku na vlaky pro pařížské metro

Île-de-France Mobilités výrazně navýšil původní objednávku z rámcového kontraktu na 440 souprav za 3 miliardy eur. Dosud měl objednáno 44 vlaků. Hodnota další objednávky je 1,1 miliardy eur. Provozovatelem bude pařížský dopravní podnik RATP.

Podle současného plánu se nové soupravy MF19 objeví na linkách 3, 3b, 7, 7b, 8, 10, 12 a 13. První vyjedou příští rok, dorazí jich 14. Dalších 30 vyjede v roce 2026.

Paříž chce urychlit investice do metra, do roku 2035 investuje celkem 10 miliard eur.

Nové soupravy metra MF19 pro Paříž. Foto:  Île-de-France MobilitésNové soupravy metra MF19 pro Paříž. Foto:  Île-de-France MobilitésNové soupravy metra MF19 pro Paříž. Foto:  Île-de-France Mobilités
Tagy alstom Ile-de-France Mobilités metro Paříž
5 komentářů