Paříž otevřela třetí plně automatickou linku metra

Automatické metro na lince 4 pařížského metra. Foto: Île-de-France MobilitésAutomatické metro na lince 4 pařížského metra. Foto: Île-de-France Mobilités

Jde o třetí linku s plně automatickým provozem v Paříži.

Paříž udělala další krok k postupné proměně sítě linek metra. Linka 4 se stala již třetí v hlavním městě Francie, po které  jezdí výhradně vlaky bez strojvedoucích.

Zavedení výhradního automatického provozu oznámil organizátor dopravy Île-de-France Mobilités. Dosud byl výhradní provoz automatických vlaků na linkách 1. a 14. „Pro cestující to znamená méně čekání, větší pravidelnost vlaků a větší bezpečnost,“ uvedl organizátor dopravy na svých stránkách.

Linka 4 je počtem cestujících druhá nejvytíženější v Paříži, na 14 kilometrech spojuje Porte de Clignancourt na severu a Bagneux-Lucie Aubrac na jihu města. Úpravy linky otevřené v roce 1908 probíhaly od roku 2022. Na trase nyní jezdí tři různé typy souprav.

Paříž má aktuálně tři plně automatické linky. Tři jsou se zcela manuálním provozem (3, 7, 10), ostatní částečně automatické. To znamená, že strojvedoucí je stále přítomen a zajišťuje otevírání a zavírání dveří, vlak ale již řídí automat.

Automatické metro na lince 4 pařížského metra. Foto: Île-de-France MobilitésAutomatické metro na lince 4 pařížského metra. Foto: Île-de-France MobilitésAutomatické metro na lince 4 pařížského metra. Foto: Île-de-France MobilitésAutomatické metro na lince 4 pařížského metra. Foto: Île-de-France MobilitésAutomatické metro na lince 4 pařížského metra. Foto: Île-de-France MobilitésAutomatické metro na lince 4 pařížského metra. Foto: Île-de-France Mobilités

 

Tagy automatické metro Ile-de-France Mobilités Paříž RATP
10 komentářů