Továrna na zisky. Ryanair rekordně vydělal, slíbil poprvé pravidelné dividendy

Nástup do prvního letu Ryanairu do Popradu. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNástup do prvního letu Ryanairu do Popradu. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Evropská komise začala řešit zdražení cen letenek některých dopravců.

Letecká společnost Ryanair výrazně zvýšila svoji ziskovost. Meziročně za své finanční první pololetí (duben–září) zvýšila čistý zisk o 59 % na rekordních 2,18 miliardy eur (53,2 miliardy Kč). Firma, která je největším evropským leteckým dopravcem, o tom dnes informovala ve zprávě pro burzu. Své akcionáře firma současně překvapila slibem pravidelné výplaty dividend.

Data Ryanairu ukazují, že firma je po pandemii v extrémně dobré finanční kondici. Počty přepravených cestujících vzrostly o 11 % na 105 milionů lidí, průměrná cena letenek stoupla o 24 % na 58 eur (bez dalších poplatků, za jednu cestu).

Ryanair poprvé oznámil plán pravidelně vyplácet dividendu. Ročně chce rozdělit zhruba čtvrtinu zisku. Zdroje na výplatu letos plánovaných 400 milionů eur rozhodně má: na účtech má podle poslední zprávy přes 3,6 miliardy eur.

Zpráva o rekordním zisku přišla ve stejný den, kdy Financial Times informovaly o vyšetřování nedávného nárůstu cen letenek v Evropě. Eurokomisařka pro dopravu Adina Valeanová uvedla, že představitelé EU nyní zkoumají podrobnosti ohledně toho, „co se na trhu přesně děje a proč“. Evropská komise nemá ale právo ceny letenek regulovat.

Průměrné ceny letenek v Evropě byly podle údajů EU letos v létě o 20 až 30 % vyšší než v roce 2019. Valeanová uvedla, že neplánuje zasahovat do fungování trhu s leteckou dopravou, Evropská komise však podle ní potřebuje podrobnější údaje o faktorech, které vedly ke zdražení letenek. „Stále to vyšetřujeme, protože nemáme úplné a podrobné vysvětlení,“ uvedla eurokomisařka. Komisi podle ní mimo jiné znepokojuje, že vyšší ceny letenek by mohly podkopat dostupnost okrajových regionů EU, například ostrovů, jejichž spojení se zbytkem EU je na letecké dopravě závislé.

Tagy Ryanair
43 komentářů