Tři Ryanairy v jeden den. Pardubické letiště přivítalo novou linku

Boeingy 737-800 letecké společnosti Ryanair v Pardubicích. Foto: Jan HrabalBoeingy 737-800 letecké společnosti Ryanair v Pardubicích. Foto: Jan Hrabal

Podle manažerky Ryanairu by se v budoucnu mohlo z Pardubic létat také například do Londýna či Dublinu.

Na pardubickém letišti bylo dnes živo. V ranních hodinách proběhla slavnostní inaugurace nové pravidelné linky do španělské Girony. Od neděle provozuje dva lety týdně nízkonákladová letecká společnost Ryanair a podle zástupců letiště je o spojení takový zájem, že všechny lety jsou minimálně na tři týdny dopředu prakticky plně obsazeny.

Kromě Girony odbavili ráno v Pardubicích také zavedenou linku do španělského Alicante. I toto spojení provozuje Ryanair a je o něj zájem. Odlet byl v plánu na 9:15, kvůli v tuto chvíli neznámým důvodům si však cestující museli několik hodin počkat na náhradní stroj. Ten přiletěl na východ Čech z Katovic krátce po 16:30 a do Alicante se vydal v 17:18.

Celkem se tak na pardubickém letišti ukázaly během čtvrtku tři Boeingy 737-800 v barvách Ryanairu. Večer je ještě doplní menší Learjet 45. Ryanair jej běžně používá k přepravě mechaniků či základních náhradních dílů.

Boeing 737-800 letecké společnosti Ryanair v Pardubicích.
Foto: Jan HrabalBoeingy 737-800 letecké společnosti Ryanair v Pardubicích. Foto: Jan HrabalBoeing 737-800 letecké společnosti Ryanair v Pardubicích.
Foto: Jan HrabalBoeing 737-800 letecké společnosti Ryanair v Pardubicích.
Foto: Jan HrabalBoeing 737-800 letecké společnosti Ryanair v Pardubicích.
Foto: Jan HrabalBoeing 737-800 letecké společnosti Ryanair v Pardubicích.
Foto: Jan Hrabal

Časné nedělní odlety z Girony v řešení

Jak řekl šéf letiště Ivan Čech ČTK, jednání o nové lince do Girony bylo složité. Každá nová nabídka by podle něj měla mít několik parametrů – být oblíbená mezi cestujícími, ideálně, aby nebyla jenom sezónní, měla by být udržitelná. Letiště ještě domlouvá možnost posunu nedělních letů z Girony na pozdější čas. Teď je to brzy ráno.

Letiště Girona je od centra Barcelony vzdáleno asi 75 kilometrů. Slouží také jako vstupní bod pro oblíbené pobřeží Costa Brava či Pyreneje.

Příště možná Londýn či Dublin

Podle manažerky Ryanairu Alicje Wójcik-Gołębiowské mají Pardubice velký potenciál. Upřesnila, že letiště odbaví nejen cestující do zahraničí, ale může přilákat i pasažéry odjinud.

„Velmi si vážím, že na inaugurační let přišla i manažerka Ryanairu Alicja Wójcik-Gołębiowská, což dokazuje zájem tohoto dopravce o pardubické letiště. Potvrdila mi, že vnímá jeho zajímavý potenciál. Také jsme pohovořili o pokračování rozvoje oboustranně úspěšné spolupráce,“ uvedl náměstek primátora Pardubic pro dopravu Jan Hrabal.

Wójcik-Gołębiowská dodala, že rozmýšlejí čísla a jsou otevření další diskuzi a případné spolupráci s Pardubicemi s tím, že se nabízejí lety do Londýna, Dublinu nebo jiných velkých evropských měst, například v Polsku. Na londýnské letiště Stansted již Ryanair v minulosti z Pardubic létal.

ČTK napsala, že šéf letiště Čech se přiklání spíše k tomu, aby regionální letiště, jako to pardubické, nabízelo destinace, kde je celý rok teplo a dá se tam létat celoročně, tedy například Španělsko či Portugalsko.

„Asi bychom se měli zaměřit na to, co je udržitelné a co bude dávat smysl, létat na jih, aby destinace byly spíše zajímavé turisticky a rekreačně, byznys lety do Bruselu obslouží Praha,“ uzavřel Čech.

Tagy FR Letiště Pardubice PED Ryanair
81 komentářů