Středočeský kraj otestuje odbavení bez nákupu jízdenky u řidiče

Autobus MAN Lion’s City. Foto: RopidAutobus MAN Lion’s City. Foto: Ropid

Plošné rozšíření změny odbavení se posouvá dál hlavně kvůli obavám Prahy z úniku tržeb.

Středočeský kraj posouvá své plány na zásadní změny v odbavení cestujících v regionálních autobusových spojích. Již dříve schválené usnesení počítalo s tím, že od prosince 2024 s nástupem nových smluv s dopravci po otevřených soutěžích již nebude možné koupit jízdenky u řidiče.

Radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký na dotaz deníku Zdopravy.cz uvedl, že plošné zavedení není od prosince 2024 reálné. „Je to především proto, že nemálo především příměstských linek provozujeme i s finančním podílem hlavního města Prahy. A buďme upřímní, v Praze nadšeni nejsou, obávají se výrazného propadu tržeb. Tuto obavu chceme vyvrátit, a proto v tuto chvíli sbíráme potřebná data,“ uvedl Borecký.

Jde především o data o počtu cestujících a tržbách. Už na přelomu prvního a druhého čtvrtletí chce kraj zkusit testovací provoz na lince 375 mezi Prahou a Brandýsem nad Labem. Chce také zavést testovací provoz na některé z méně vytížených linek dále od Prahy.

Na základě získaných dat (ekonomické a provozní informace) ze zkušebního provozu pak budeme schopni ověřit, jestli byly obavy Prahy oprávněné či nikoli, případně jaká další opatření bude nutno provést, aby bylo možné nástup všemi dveřmi zavést, což je stále náš cíl,“ dodal Borecký.

Revoluce ve středočeských autobusech. Řidiči už nebudou prodávat jízdenky, půjde nastoupit všemi dveřmi

Nástup všemi dveřmi má zrychlit a zpříjemnit cestování autobusem a současně ulehčit práci řidičům. Cestující by namátkově kontrolovali revizoři. Průzkum mezi řidiči ukázal, že prodej jízdenek je jednou z činností, která řidiče od této práce nejvíce odrazuje. Nově by mělo odbavení probíhat stejně jako ve většině provozů MHD.

Kraj předpokládá, že čím dál více lidí bude jezdit na předplacené kupony (nahrané např. na kartě Lítačka, In Kartě ČD či v aplikaci PID Lítačka). V každém autobuse bude navíc umístěn automat na prodej jízdenek. Autobusy budou namátkově cestovat i revizoři, kteří však nebudou zaměstnanci Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP), ale nově IDSK.

Tagy nástup předními dveřmi PID Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj
215 komentářů