„Hrozilo, že řidiči odmítnou jezdit.“ Ústí si pochvaluje omezení nástupu na přední dveře

Trolejbus 27Tr v Ústí nad Labem. Pramen: FB Dopravního podniku ÚnLTrolejbus 27Tr v Ústí nad Labem. Pramen: FB Dopravního podniku ÚnL

„Eliminovali jsme černé pasažéry,“ tvrdí dopravní podnik. Na „problémové sídliště“ se už lidé trolejbusem nedostanou.

Zkrácení trolejbusové linky a povinnost nastupovat do návazných autobusů předními dveřmi se podle dopravního podniku v Ústí nad Labem osvědčily.

Před necelým měsícem zavedená opatření, která měla z městské dopravy mířící na sídliště Mojžíř dostat „problémové cestující“ bez jízdenky, tak v severočeské metropoli prozatím zůstanou.

Od 31. července jezdí linka číslo 57 v úseku OD Květ – Mojžíř pod dohledem asistentů přepravy a městské policie.

Opatření splnilo účel, v běžném provozu zcela odpadly útoky na řidiče, což bylo naší prioritou. Vozy už nemusí po každé směně procházet generálním úklidem a podařilo se eliminovat cestující bez platných jízdních dokladů,“ říká ředitelka podniku Simona Mohacsi.

Bydlíte ve špatné čtvrti, rušíme vám trolejbusy a nastoupíte jen předními dveřmi, rozhodlo Ústí

Změna byla podle ní zcela nevyhnutelná. „Pokud bychom k ní nepřistoupili, reálně hrozilo, že by Mojžíř zůstal bez obsluhy MHD úplně. Řidiči na původní lince už odmítali jezdit,“ podotýká ředitelka.

Obrazně řečeno šlo o hašení požáru, aby vůbec nějaký spoj do Mojžíře jezdil. Stále ale trváme na tom, že nejlepším řešením by bylo zavedení celodenního nástupu předními dveřmi v celém městě,“ říká starostka městského obvodu Ústí nad Labem – Neštěmice Yveta Tomková.

Podle ní by to výrazně snížilo počet cestujících bez platného jízdního dokladu a zajistilo by všeobecné zvýšení bezpečnosti ve vozidlech MHD.

Přestup bude do pěti minut, tvrdí město

Trolejbusové linky číslo 51 a 58 tak budou nadále zkráceny jen na sídliště Skalka, cestující poté musí přesednout na autobus číslo 57 mezi stanicemi OD Květ a Mojžíř. Dopravní podnik uvádí, že přestupní časy budou v případě drtivé většiny spojů do 5 minut.

V praxi to znamená, že ve špičkách bude dopravní obslužnost Neštěmic prostřednictvím linek MHD v obou směrech zajištěna každých cca 8 minut.

Diskriminace. Konec trolejbusů v Mojžíři zasáhl i ty „slušné”, vadí místním. Jiní opatření chválí

Nově také začne ze sídliště Skalka jezdit nová autobusová linka číslo 74 až do Všebořic a bude spojovat desítku škol a obchodních center. „O tuto linku jsme velmi stáli. Pojede přes Krásné Březno, Severní Terasu, kolem Masarykovy nemocnice až k obchodnímu centru ve Všebořicích,“ dodává starostka Tomková.

Tagy autobusy Dopravní podnik města Ústí nad Labem MHD nástup předními dveřmi trolejbusy
45 komentářů