Stopka pro většinu letadel 737 MAX 9. Po ztrátě části trupu musí na kontrolu

Boeing 737 MAX 9 v barvách Alaska Airlines. Foto: Alaska AirlinesBoeing 737 MAX 9 v barvách Alaska Airlines. Foto: Alaska Airlines

Dočasné uzemnění se týká 171 letadel.

(aktualizováno 7.1., 6:35) Americký úřad civilního letectví FAA dnes uzemnil většinu letadel Boeing 737 MAX 9 provozovaných dopravci v USA. Stalo se tak poté, co letadlu tohoto typu společnosti Alaska Airlines odpadla krátce po startu část trupu.

“FAA požaduje okamžitou kontrolu některých letadel tohoto typu. Další postup bude záležet na vyšetřování celé události,“ uvedl úřad v prohlášení. Opatření se netýká jen některých starších letadel, které nedávno prošly pravidelnou kontrolou. Podle FAA se opatření týká celkem 171 letadel. Kontrola podle FAA zabere čtyři až osm hodin. Boeing ve svém vyjádření uvedl, že pro bezpečnost poskytne maximální součinnost.

Po světě létá celkem 218 letadel 737 MAX 9. Lze očekávat, že úřady v jiných zemích budou krok amerického regulátora brzy následovat. To se stalo během pár hodin, nesmí například již létat v Evropě, kde s nimi létají Icelandair či Turkish Airlines.

Dva měsíce starému Boeingu vypadla po startu záslepka, Alaska Airlines odstavily 65 letadel

Piloti společnosti Alaska Airlines museli včera večer tamějšího času krátce po startu z amerického letiště v Portlandu nouzově přistát na stejném letišti kvůli ztrátě části trupu. Z letadla vypadla záslepka dveří, která je umístěna hned za křídlem. Boeing má dveře pro nouzový východ u tohoto typu letadla aktivní jen u některých provedení s vyšší hustotou sedaček, aby splnil bezpečnostní normy na evakuaci. Alaska Airlines nemá letadla s takovou kapacitou, a proto používá záslepku.

Tagy boeing Boeing 737 MAX 9 FAA
73 komentářů