Stavba estakády přes Tomkovo náměstí pokročila, ŘSD po ní nechá poprvé projít veřejnost

Stavba Velkého městského okruhu v Brně přes Tomkovo náměstí. Foto: Brno.euStavba Velkého městského okruhu v Brně přes Tomkovo náměstí. Foto: Brno.eu

V pátek se vrací provoz do režimu 2+2 pruhy.

Řidičům a cestujícím na brněnském Tomkově náměstí skončí v pátek necelý měsíc trvající omezení způsobené několikaletou výstavbou části Velkého městského okruhu. Od pátku se provoz vrátí opět do režimu 2+2 jízdní pruhy.

Informovalo o tom Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Aktuálně jedna z největších stavebních akcí v Brně má být hotová na podzim příštího roku, v posledních týdnech a měsících je patrný výrazný posun i v podobě nové estakády, která překlene i maloměřické nádraží.

Stavba úseku brněnského okruhu s názvem Tomkovo náměstí a Rokytova za zhruba 2,5 miliardy korun začala před více než dvěma lety. Ředitelství silnic a dálnic chystá prohlídku této stavby pro veřejnost. Lidé se budou po estakádě moci projít 9. září na Dnu otevřené estakády.

Stavba Velkého městského okruhu v Brně přes Tomkovo náměstí. Foto: Brno.euStavba Velkého městského okruhu v Brně přes Tomkovo náměstí. Foto: Brno.euStavba Velkého městského okruhu v Brně přes Tomkovo náměstí. Foto: Brno.euStavba Velkého městského okruhu v Brně přes Tomkovo náměstí. Foto: Brno.euStavba Velkého městského okruhu v Brně přes Tomkovo náměstí. Foto: Brno.euměstského okruhu v Brně přes Tomkovo náměstí. Foto: ŘSDNový most přes Tomkovo náměstí. Foto: ŘSDStavba na Tomkově náměstí. Foto: ŘSDVMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Pramen: ŘSD

Aktuálně stavbaři pracují na tramvajových kolejích na Tomkově náměstí, následovat bude mostní konstrukce nad vozovkou nad nimi. Zároveň se na druhé straně rýsuje napojení estakády na Rokytovu. Jedna z větví nicméně zůstane zaslepená – až v budoucnu na ni naváže tunel na Vinohrady. „Po Novém roce by měla začít ražba průzkumné štoly, kterou bude zajišťovat Ředitelství silnic a dálnic a díky které zjistíme, jaké je podloží,“ uvedla pro web brněnské radnice projektová manažerka Radka Matuszková.  Štola povede od domu pro seniory na ulici Věstonická směrem k Akátkám a její ražba bude trvat zhruba dva roky.

Úsek VMO Rokytova má celkem 569 metrů, přičemž pouze prvních 54 metrů se nachází na terénu – zbývajících 515 metrů absolvují řidiči po estakádě. Most je 18 metrů nad terénem.

Tagy brno den otevřené estakády I/42 VMO Ředitelství silnic a dálnic Rokytova Tomkovo náměstí Velký městský okruh Brno VMO Brno
56 komentářů