Stanice metra Jiřího z Poděbrad se na deset měsíců uzavře, rekonstrukce dospěla k výměně eskalátorů

Stanice metra Jiřího z Poděbrad (prosinec 2022). Autor: DPP/Daniel ŠabíkStanice metra Jiřího z Poděbrad (prosinec 2022). Autor: DPP/Daniel Šabík

Stanice Jiřího z Poděbrad je druhou nejhlubší stanicí pražského metra.

Velká rekonstrukce a modernizace stanice metra Jiřího z Poděbrad dospěla po roce a pěti měsících do fáze, kdy je třeba vyloučit ji z provozu. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) stanici uzavře v sobotu, důvodem je především chystaná výměna eskalátorů. Stanice by se měla znovu otevřít cestujícím na přelomu října a listopadu.

Uzávěru využijí stavbaři i na další práce. Na nástupišti i v eskalátorovém tunelu mimo jiné provedou sanace průsaků vody, připraví konstrukce pro podhledy, vymění poškozené kamenné obklady, odstraní stávající osvětlení a nainstalují nové úsporné, které bude zabudováno v podhledech. „Tím nástupiště postupně dostane svůj původní vzhled, jaký mělo při zahájení provozu,“ doplnil DPP.

Zároveň odstraní přístřešky nad výstupy z vestibulu stanice na náměstí Jiřího z Poděbrad u Slavíkovy a Vinohradské ulice. Ve druhé polovině také dojde k prorážce tunelu, který napojí nástupiště na nové výtahové šachty.

Stanice Jiřího z Poděbrad je druhou nejhlubší stanicí pražského metra, hloubka středu nástupiště je 45 metrů (nejhlubší je Náměstí Míru – 53 m). Stanice má druhý nejdelší eskalátorový tunel (73,1 metru), dopravní výška eskalátorů s téměř 37 metry je třetí nejvyšší.

Zakázku na modernizaci stanice, která byla uvedena do provozu před Vánoci roku 1980, získalo koncem května 2021 sdružení firem Strabag a AŽD Praha s cenou 1,289 miliardy korun. Jde o jednu z největších investic DPP za poslední léta.

Tagy dpp stanice metra Jiřího z Poděbrad
28 komentářů