Správa železnic spustila pocitovou mapu. Má sloužit přípravě VRT v Praze

Ryclovlak TGV, ranžír České Budějovice (7. 12. 2022). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářRyclovlak TGV, ranžír České Budějovice (7. 12. 2022). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Zanesené podněty Správa železnic následně zohlední při vytváření urbanistické studie a návrhu železničních tratí.

Správa železnic spustila nový on-line portál, přes který se může veřejnost zapojit do přípravy projektu vysokorychlostní trati (VRT) na území Prahy od počátku. V takzvané pocitové mapě mohou lidé vyznačit místa, která jsou pro ně hodnotná, nebo je naopak trápí a chtějí je změnit v rámci výstavby nové trati.

Spuštění on-line portálu oznámila Správa železnic v tiskové zprávě. Podněty zapracuje organizace do urbanistické koncepce území. V rámci pilotního provozu je k dispozici pocitová mapa pro 12kilometrový úsek VRT mezi Prahou-Vršovicemi a Prahou-Běchovicemi, který naváže na projektovanou VRT Polabí spojující Prahu-Běchovice s Poříčany. Ta vlakům umožní zajíždět do pražského uzlu a obsloužit stávající nádraží.

Do mapy lze zanést třeba i špatnou dopravní dostupnost, nebezpečnou dopravu, nebo naopak ukázat, co si v obyvatelé v území přejí zachovat či posílit. Jde také o cenné přírodní lokality či místa setkávání. Pocitová mapa tak podpoří i možnosti nových cyklostezek, chodníků nebo hřišť.

Všechny zanesené podněty Správa železnic následně zohlední při vytváření urbanistické studie a návrhu železničních tratí. Podle Správy železnic jde o nový přístup k projektování VRT. Architekti a urbanisté začnou svoji práci tím, že zmapují vztahy v území spolu s jednotlivými záměry (například výstavby bytů nebo zřízení nového parku) a zasadí novou trať do celkového kontextu. Získané podněty tak nejsou reakcí na konkrétní podobu projektu (nová trať na mostě, náspu či v tunelu), ale slouží pro lepší pochopení potřeb místních obyvatel. Teprve pak se pustí do práce projektanti.

Spolu s týmem urbanistů připraví varianty vedení trati tak, aby co nejlépe prošly územím a přinesly i další pozitivní efekty v okolí trati.

Vyplňování mapy bude možné do konce ledna, je k dispozici zde.

Tagy Správa železnic VRT VRT Praha
52 komentářů