Správa železnic s Libercem chystají úpravu podchodu pod nádražím, stavba začne příští rok

Podchod pod libereckým nádražím. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPodchod pod libereckým nádražím. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Zahájení komplikují jednání o přeložkách inženýrských sítí.

Příští rok má v Liberci začít proměna propustku na jižním zhlaví nádraží, který slouží i jako podchod mezi ulicemi Doubská a 28. října. Svým vzhledem nepatří mezi nejatraktivnější místa ve městě.

Město a Správa železnic se v minulém týdnu dohodly na smlouvě o společném zadávání celé akce s rozpočtem 63 milionů korun. Má přinést zejména kulturnější průchod pěším. Podchod je na trase ke třem školám a multifunkční aréně, denně jím projde přes 500 lidí. Přístup k němu má být nově bezbariérový, propustek bude rozšířen na pět metrů. „Příprava investiční akce je směřována k předpokládané realizaci od roku 2023. Termín zahájení stavby se bude upřesňovat v závislosti na finančních prostředcích,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Oficiálně leží propustek na trati Liberec – Stará Paka, jezdí přes něj ale také všechny vlaky na Tanvald a Českou Lípu. Náklady na stavbu se rozdělí mezi Správu železnic a město. „Zjednodušeně lze říci, že město bude financovat přeložky sítí, navazující chodníky, pochozí povrchy propustku, osvětlení a rampu pro bezbariérový přístup,“ řekla mluvčí Liberce Jana Kodymová. Smlouva řeší konkrétní rozdělení plateb nákladů za jednotlivé stavební objekty.

Podle Gavendy jsou stavební práce naplánovány do dvou etap. Omezení se bude týkat vždy pouze části kolejiště, stavba nevyžaduje zavádění náhradní autobusové dopravy.

V současné době běží na Drážním úřadě stavební řízení na povolení stavby. Správa železnic zároveň činí první kroky potřebné k tendru na dodavatele. Zahájení podle Gavendy závisí i na provedení nutných přeložek inženýrských sítí, které jsou historicky uloženy pod stávajícím propustkem. „Jednání o provedení přeložek inženýrských sítí s jejich vlastníky a správci jsou komplikovaná a doposud probíhají. Jedná se zejména o ceny a termíny,“ dodal Gavenda.

O opravě podchodu se mluví několik let, kvůli vysokým nákladům záměr sklidil kritiku u liberecké opozice.

Podchod pod libereckým nádražím. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPodchod pod libereckým nádražím. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPodchod pod libereckým nádražím. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy liberec podchod pod libereckým nádražím Správa železnic
16 komentářů