25 jízdenek na MHD. Data z parkovacího domu v Liberci ukazují, že P+R bylo jen fintou na dotaci

Při stávajících měsíčních tržbách z parkování se dům zaplatí za 100 let.

Třetí měsíc provozu parkovacího domu postaveného v centru Liberce potvrdil, že nové zázemí pro uskladnění většinou soukromého majetku neslouží jednomu ze svých účelů, tedy následnému využívání městské hromadné dopravy.

Kvůli dotaci Liberecký kraj vykázal budovu jako zařízení P+R, tedy parkoviště, kde lidé po zaparkování pokračují pro další cesty po městě  hromadnou dopravou. Běžně se taková parkoviště staví na okrajích měst, dopravní odborníci z Libereckého kraje ho umístili přímo v centru.

Zatímco před otevřením mohlo jít spíše o střet různých názorů, zda má P+R v centru města smysl, první tři měsíce provozu ukazují, že lidé ho pro další cesty MHD nevyužívají. Za celý březen vydal automat v parkovacím domě pouze 25 jízdenek na bezplatnou jízdu MHD. To je nejméně od jeho otevření v lednu. O data zažádal deník Zdopravy.cz, komentář kraj k této statistice odmítá. V únoru jízdenku využilo 32 lidí, v lednu 52.

Zájem o parkování v domě přitom vzrostl, za celý měsíc zde zaparkovalo 3 247 aut. Na MHD pokračovalo 25 řidičů. Tržby parkovacího domu dosáhly 200 tisíc korun, což ukazuje, že jde v podstatě o ekonomicky nenávratný projekt. I kdybychom nezapočítali náklady na provoz a údržbu, cena 246 milionů za objekt se zaplatí za 100 let.

Označení parkovacího domu jako P+R se stalo klíčem k tomu, aby kraj získal na stavbu evropskou dotaci ve výši 84 milionů korun. Cestu k dotaci otevřela dopravně inženýrská analýza společnosti Projekce dopravní Filip a Fakulty dopravní ČVUT. Autoři studie opakovaně odmítli na dotazy ke svým závěrům odpovědět.

P+R parkoviště se běžně staví na okrajích měst, kde lidé auto odstaví a dál pokračují veřejnou dopravou. V Liberci vymysleli, že mají lidé dojet autem do centra města a pak pokračovat do svého cíle veřejnou dopravou. Kvůli tomu kraj zavedl možnost cestovat 75 minut MHD zdarma ke každému parkovacímu lístku.

Nový parkovací dům vyšel na 246 milionů korun, postavilo ho sdružení Metrostav DIZ a OHLA ŽS. Je v něm 244 míst, jedno místo tak vyšlo na více než milion korun. Pro veřejnost je 100 míst. Jde o součást proměny celého území okolo krajského úřadu.

Tagy liberec Liberecký kraj P+R parkovací dům u Krajského úřadu
130 komentářů