Správa železnic otevřela dohledové centrum, má ochránit před kybernetickými útoky

Bezpečnostní dohledové centrum Správy železnic. Foto: SŽBezpečnostní dohledové centrum Správy železnic. Foto: SŽ

Dohledové centrum je v provozu 24 hodin denně.

Správa železnic zahájila minulý týden provoz dohledového centra. Označuje ho za jedno z největších a technicky nejvyspělejších pracovišť kybernetické bezpečnosti ve státní správě. Má významně posílit ochranu železniční sítě před neustále narůstajícími kybernetickými útoky.

Bezpečnost cestujících a celé železniční sítě České republiky je naší naprostou prioritou. Kybernetické hrozby ohrožující kritické informační systémy Správy železnic mohou vést k vážnému narušení celorepublikové železniční dopravy s dopadem na cestující i zaměstnance. Z těchto důvodů věnujeme kybernetické bezpečnosti obzvlášť velkou pozornost,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Bezpečnostní dohledové centrum je známé spíše pod anglickým výrazem Security Operations Center, zkráceně SOC. Provádí 24 hodin denně kompletní monitoring interních informačních a komunikačních systémů a veškerých prováděných operací s cílem včas detekovat hrozby a zajistit okamžitou reakci. Pracoviště dohledových center jsou koncipována tak, aby mohla poskytovat služby i dalším subjektům; nejinak je tomu i v případě Správy železnic.

„V rámci kybernetické bezpečnosti máme v plánu dlouhodobě investovat do ochrany svých důležitých informačních systémů. Vzhledem k obrovskému množství kritických systémů jsme se rozhodli vybudovat vlastní vysoce specializované pracoviště obsazené experty a odborníky na kybernetickou bezpečnost,“ uvedl David Miklas, ředitel Správy železniční telematiky Správy železnic.

Tagy Správa železnic
45 komentářů