Soud odvolal z věřitelského výboru ČSA prodejce letenek. Kvůli propojení se Smartwings

Airbus A320 Českých aerolinií registrace OK-HEU. Foto: ČSAAirbus A320 Českých aerolinií registrace OK-HEU. Foto: ČSA

Odvolání firmy z prozatímního věřitelského výboru požadovali odboráři.

Městský soud v Praze odvolal z prozatímního věřitelského výboru Českých aerolinií zástupce společnosti Air World Services. Odvolání požadovali odboráři.

Vyplývá to z rozhodnutí Městského soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Důvodem je nyní už bývalé členství Ivany Müllerové ve správní radě firmy, která fungovala jako obchodní zastoupení ČSA na některých trzích. Společnost minulý týden soud informovala, že na svůj post už v lednu rezignovala, teprve na konci března ale došlo k zápisu v obchodním rejstříku.

Manželem Müllerové je Radek Müller, člen představenstva ČSA a dlouholetý manažer Smartwings. „Členy ani náhradníky věřitelského výboru nemohou být osoby, u kterých je vzhledem k jejich vztahu k dlužníkovi důvod pochybovat o jejich nepodjatosti,“ uvedl soud v rozhodnutí. „Soud proto nemá žádný důvod, aby takovou osobu nadále ponechal členem prozatímního věřitelského výbor,“ uvedl v rozhodnutí.

Po odvolání Air World Service je prozatímní věřitelský výbor šestičlenný. ČSA jsou v úpadku od začátku března.

Podle insolvenčního návrhu je přibližně 266 věřitelů především z řad dodavatelů a zhruba 230 tisíc přihlášek z řad cestujících z titulu v minulosti nerealizovaných letů. Dodavatelům dluží ČSA zhruba 800 milionů korun, cestujícím pak miliardu korun. Insolvenčním správcem se stala společnost Inskol.

Tagy České aerolinie ČSA smartwings Top
16 komentářů