Odboráři z ČSA zpochybňují prozatímní věřitelský výbor. Kvůli personálnímu propojení s manažerem Smartwings

Airbus A320 Českých aerolinií registrace OK-HEU. Foto: ČSAAirbus A320 Českých aerolinií registrace OK-HEU. Foto: ČSA

Do věřitelského výboru nově zasedl zástupce Řízení letového provozu.

Odborová organizace posádek letadel (OOPL) požaduje po Městském soudu, aby odvolal z prozatímního věřitelského výboru Českých aerolinií zástupce společnosti Air World Services. Důvodem je personální propojení mezi touto firmou a managementem ČSA a skupinou Smartwings.

Vyplývá z to žádosti, která byla zveřejněna v insolvenčním rejstříku. Členem správní rady společnosti Air World Services je Ivana Müllerová, která je manželkou Radka Müllera, člena představenstva Českých aerolinií a dlouholetého manažera ve skupině Smartwings. Odboráři se s odkazem na insolvenční zákon domnívají, že firma je nezpůsobilá k členství v prozatímním věřitelském výboru. „Členy ani náhradníky věřitelského výboru nemohou být osoby, u kterých je vzhledem k jejich vztahu k dlužníkovi důvod pochybovat o jejich nepodjatosti,“ uvedl právní zástupce odborářů. Odkazuje i na někdejší verdikt Vrchního soudu.

Deník Zdopravy.cz na působení firmy v prozatímním věřitelském výboru již dříve upozornil, ani po opakovaných výzvách ale městský soud na dotazy neodpověděl. Podle usnesení soudu je už prozatímní věřitelský výbor sedmičlenný, nově jsou v něm také zástupci Řízení letového provozu.

ČSA jsou v úpadku od začátku března. Minulý týden oznámily obnovení některých linek.

Podle insolvenčního návrhu je přibližně 266 věřitelů především z řad dodavatelů a zhruba 230 tisíc přihlášek z řad cestujících z titulu v minulosti nerealizovaných letů. Dodavatelům dluží ČSA zhruba 800 milionů korun, cestujícím pak miliardu korun. Insolvenčním správcem se stala společnost Inskol.

Tagy České aerolinie ČSA Městský soud v Praze Odborová organizace posádek letadel OOPL
67 komentářů