Smartwings v roce 2021 vydělaly více než před pandemií

Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings při odletu z Brna. Foto: Pavel Rája / ČedokBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings při odletu z Brna. Foto: Pavel Rája / Čedok

Firmě se podařilo zvýšit ziskovost díky návratu cestujících a novými smlouvami na pronájem letadel.

Letecká společnost Smartwings se v roce 2021 dostala z hluboké ztráty způsobené pandemií koronaviru. Dosáhla zisku před zdaněním ve výši 630 milionů korun, což je více než v letech před vypuknutím cestovních omezení.

Vyplývá to ze zveřejněné výroční zprávy, kterou dopravce poslal do sbírky listin v obchodním rejstříku. Největší tuzemský letecký dopravce zlepšení hospodaření kromě oživení na trhu vysvětluje i přejednáním leasingových smluv.

Dopravce v roce 2021 dosáhl tržeb 8,249 miliardy korun, meziročně je téměř zdvojnásobil. V roce 2020 společnost prodělala přes 2,5 miliardy korun, loňský zisk bude použit na úhradu těchto ztrát.

Smartwings se v roce 2021 podařilo získat dvoumiliardový úvěr na přežití, firma čerpala jen řádově desítky milionů korun kompenzací za zastavení provozu. Dopravce ve výroční zprávě připomněl, že na rozdíl například od hotelů či autobusových dopravců tehdejší vláda nevypsala žádné programy pro letecké dopravce. „Naplněním odkládacích podmínek a čerpáním úvěru došlo ke stabilizaci finanční situace společnosti – vylepšení struktury pasiv, když krátkodobá pasiva byla nahrazena pasivy dlouhodobými,“ uvádí se ve výroční zprávě.

Firma návrat do zisku vysvětluje hlavně velkou restrukturalizací. „Za klíčové je nutné považovat dosažení dohod s pronajímateli letadel – leasingovými společnostmi,“ uvádí se v textu zprávy. Za posledních pět let byl do té doby nejvyšší zisk v roce 2016: 250 milionů korun. Firmě výrazně pomohla také pomoc akcionářů, podle výroční zprávy jim dluží 900 milionů korun.

Výroční zpráva nepřináší mnoho nového ohledně sporu s Boeingem o 737 MAX. Smartwings se domáhají kompenzace za odstavení letadel. „V účetním období nebylo dosaženo pokroku a věc je řešena soudní cestou,“ uvedlo vedení firmy.

Výsledky za rok 2022 zatím nejsou známy, firma zveřejnila pouze přepravní čísla. Loni se počtem cestujících dopravce dostal téměř na úroveň roku 2019.

Tagy smartwings
15 komentářů