Smartwings získaly dvoumiliardový úvěr, osmdesát procent pokryje státní záruka. Ochrana před věřiteli končí

Boeing 737 MAX 8 registrace OK-SWA společnosti Smartwings před testovacím letem 25.3. 2021. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 registrace OK-SWA společnosti Smartwings před testovacím letem 25.3. 2021. Foto: Smartwings

Státní záruka pokrývá dva úvěry na šest let, pokryje 80 % hodnoty.

(aktualizováno 11:30 o další informace)Více než rok po vypuknutí pandemie koronaviru získala letecká společnost Smartwings první úvěry se státní zárukou. Čtveřice tuzemských bank poskytne Smartwings dva revolvingové úvěry v souhrnné hodnotě dvě miliardy korun, které budou z 80 % zajištěny státem prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Vyplývá to ze smluv zveřejněných v registru smluv. Letecké společnosti dnes vyprší o měsíc prodloužené moratorium, které ji chránilo před věřiteli. Společně s penězi od českých akcionářů a leasingových společností získal dopravce zhruba pět miliard korun.

Podle dat v registru jde o zajištění přes dvě smlouvy s EGAP: jedna je na zajištění úvěru v hodnotě 711 milionů korun a druhá  v hodnotě 1,29 miliardy korun. Podílí se na něm UniCredit Bank (celkem 954 milionů korun), Komerční banka (602 milionů korun), ČSOB (254 milionů korun) a Česká spořitelna (189 milionů korun). Jedná se o banky, se kterými Smartwings dlouhodobě spolupracují, v případě UniCredit Bank a České spořitelny jde i o věřitele Českých aerolinií, které poslaly Smartwings do úpadku.

EGAP zajistí 80 % této částky, tedy 1,032 miliardy korun a 568 milionů korun. Zbytek je rizikem bank. Záruka platí šest let do března 2027. Jde o záruku z programu Covid Plus, v kterém čerpaly v dopravě peníze například RegioJet nebo Umbrella Coach & Buses.

Úvěr na staré dluhy a další provoz

Smartwings oznámily jednání s bankami před měsícem, když žádaly soud o prodloužení moratoria, které firmu chránilo před věřiteli. Dopravce už tehdy uvedl, že 60 % je věřitelů pro pokračování moratoria. Smartwings podle návrhu dluží celkem 6,6 milardy korun, závazky po splatnosti delší jak tři měsíce tvoří 3,7 miliardy korun.

Finanční prostředky z nového úvěrového financování budou dlužníkem použity částečně na úhradu jeho splatných dluhů a převážně na financování dalšího provozu do přelomu května a června, kdy očekáváme nástup letní sezóny,“ uvedly Smartwings v návrhu.

Dokument současně uvádí, že firma už propustila 481 lidí, s 284 zaměstnanci se dohodla na neplaceném volnu. Z programu Antivirus od české vlády čerpala 77,6 milionu korun, z obdobného programu ve Francii 1,43 milionu eur.

Polštář pro obnovení provozu

Jedná se klíčový milník pro společnost Smartwings po ročním boji s dopady pandemie koronaviru. Čerpání půjčky završuje proces moratoria a umožňuje Smartwings pokračovat v provozu v následujícím období. Vážíme si důvěry, kterou v této složité době v nás mají tuzemské banky ve spolupráci s EGAP. Velmi si ceníme profesionálního přístupu bank, zejména pak UniCredit Bank, se kterou společnost spolupracuje více jak dvacet roků,“ říká Jiří Šimáně, předseda představenstva Smartwings.

Smartwings v tiskové zprávě uvedly, že EGAPu zaplatí za ručení odměnu ve výší téměř 200 milionů korun.  „Součástí transakce je také dohodnutá významná finanční podpora od českých akcionářů, zejména společnosti Unimex Group, bez které by čerpání úvěru od společnosti EGAP nebylo možné,“ uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. O pomoci od čínského akcionáře tisková zpráva nemluví.

Podle Dufkové společností realizovaná restrukturalizační opatření, včetně podpory od leasingových společností, přináší Smartwings dalších zhruba 5 miliard korun. „Půjčka od společnosti EGAP a tato zmíněná opatření ve svém souhrnu převyšují 7 miliard korun. Tato částka významně převyšuje splatné závazky společnosti Smartwings a vytváří dostatečnou finanční rezervu pro plnou obnovu letového provozu,“ uvedla Dufková. Na procesu restrukturalizace Smartwings spolupracují s finančním poradcem EY a právním poradcem Dentons.

Tagy COVID Plus EGAP Exportní garanční a pojišťovací společnost smartwings Top
134 komentářů