Škoda zmodernizuje v Šumperku lůžkové vozy rakouských drah

Lůžkový vůz ÖBB. Pramen: Škoda GroupLůžkový vůz ÖBB. Pramen: Škoda Group

Smlouva zahrnuje modernizaci šesti vagonů a opci na dalších 28.

Strojírenská skupina Škoda Group získala zakázku na modernizaci lůžkových vozů Rakouských spolkových drah (ÖBB). Smlouva zahrnuje modernizaci šesti vozů z flotily Nightjet; dodávka je plánována do roku 2024. Práce proběhnou v závodě Škody v Šumperku. Součástí smlouvy je i opce na dalších 28 vagonů.

Škoda označila zakázku za významný milník a posílení pozice v regionu West, tedy západní Evropě. „Jsme nadšení, že jsme získali tuto zakázku pro ÖBB a že máme možnost modernizovat jejich lůžkové vozy. Máme roky zkušeností v oblasti servisu a modernizace, díky čemuž dodáme produkty, které zlepší jízdní zážitek cestujících,“ uvedl Jan Christoph Harder, prezident pro region West.

Vedle dalších vylepšení budou vozy vybaveny novými lůžky a moderním osvětlením, rekonstrukcí projdou koupelny a vznikne bezbariérový oddíl.

Škoda má s modernizací a výrobou lůžkových vozů zkušenosti především díky své finské dceřiné firmě. Nedávno si finský státní dopravce VR Group u Škody objednal devět lůžkových vozů a osm nákladních vozů pro přepravu automobilů. Tyto vlaky budou vyrobeny ve finské výrobním závodě Škoda Group v Otanmäki. Do provozu budou uvedeny do konce roku 2025.

Pokud jde o Rakousko, Škoda tam letos v únoru založila novou dceřinou společnost Škoda Group Austria, která se věnuje technickému projektování a designu. Základem firmy je 40 zaměstnanců a část aktiv společnosti Molinari Rail Austria, která se loni dostala do insolvence.

Společnost Molinari se podílela například na proměně osobních vozů řady Bmz na lehátkové vozy Bbcmvz pro vlaky Nightjet.

Tagy lůžkové vozy nightjet ÖBB Škoda Group
70 komentářů