ÖBB a DB představily modernizované lehátkové vozy Nightjet

Lehátkový vůz pro Nighjet. Foto: ÖBBLehátkový vůz pro Nighjet. Foto: ÖBB

Modernizovaný interiér vychází z konceptu úplně nových vagónů pro noční vlaky.

Rakouské dráhy ÖBB a Deutsche Bahn dnes v Hamburku představily nové modernizované lehátkové vozy. Celkem jich upraví 22, budou z nich nové multifunkční vozy řady Bbcmvz. Jezdit budou pod značkou Nightjet.

Vozy po modernizaci nově nabídnou i místo pro přepravu kol, jedno kupé bude mít bezbariérový přístup pro cestující s omezenou pohyblivostí. „Do roku 2026 chceme zdvojnásobit počet cestujících Nightjet na tři miliony ročně. Důležité je nejen zařadit do naší celoevropské sítě nočních vlaků nové destinace, ale také nabízet moderní a pohodlné noční vlaky,“ řekla Sabine Stock, členka představenstva ÖBB-Personenverkehr.

Kromě spojů do a z Hamburku budou modernizované komfortní lehátkové vozy v příštích měsících nasazeny také na trasách Curych – Berlín a Curych – Hamburk a následně také na Innsbruck – Mnichov – Kolín nad Rýnem – Amsterdam a Vídeň – Kolín nad Rýnem.

Lehátkové vozy vznikly proměnou klasického vozu 2. třídy řady Bmz. Úpravy na moderní multifunkční lehátkový vůz provedla společnost ÖBB Technische Services, první vůz se objevil už loni na vnitrostátní trase z Vídně do Bregenz.

Modernizace vychází z konceptu úplně nových vozů pro noční vlaky, které vyrábí Siemens. Nabídnou i více pohodlí pro rodiny: nově navržená kupé mají pevná lehátka pro čtyři cestující i místo pro odstavení kočárku. Součástí výbavy je wi-fi a zásuvky. Nové vozy jsou vybaveny elektronickým přístupovým systémem využívajícím NFC karty a kamerovým dohledem. Detailně je modernizace popsána na stránkách ÖBB.

Lehátkový vůz pro Nighjet. Foto: ÖBBLehátkový vůz pro Nighjet. Foto: ÖBBLehátkový vůz pro Nighjet. Foto: ÖBBLehátkový vůz pro Nighjet. Foto: ÖBBLehátkový vůz pro Nighjet. Foto: ÖBBNový lehátkový vůz ÖBB. Foto: David Payr / ÖBB
Tagy DB Deutsche Bahn nightjet noční vlaky ÖBB
27 komentářů