Škoda předala první RegioPanter ze Šumperka. Jezdit bude v Olomouckém kraji

První jednotka RegioPanter 640.2 ze Šumperka. Foto: Škoda GroupPrvní jednotka RegioPanter 640.2 ze Šumperka. Foto: Škoda Group

Všechny nové jednotky pro Olomoucký kraj mají být dodány do jara příštího roku.

Škoda Group předala Českým drahám první elektrickou jednotku, která byla vyrobena v Šumperku ve společnosti Škoda Pars. Třívozový RegioPanter řady 640.2 (výrobce ji označuje také jako 20 Ev) bude jezdit v Olomouckém kraji. Další čtyři jednotky se v Šumperku nyní vyrábějí.

Po Plzni, Ostravě a Trnavě se stal Šumperk dalším místem, kde se elektrické vlaky Škody vyrábějí. Dosud v Šumperku Škoda zajišťovala hlavně servis a modernizaci kolejových vozidel. K předání došlo pár dnů poté, co Drážní úřad schválil provoz těchto jednotek. „Do Olomouckého kraje již byly nasazeny tři soupravy, nyní k nim dodáme další dvě z této nové generace. A mezi nimi navíc úplně první, kterou jsme vyrobili v Šumperku. Rozšíření výroby do Šumperka má určitě pozitivní vliv na tempo výroby, které tímto urychlujeme,“ říká Tomáš Ignačák, President Region CZ/SK & Central East ve Škoda Group.

Škoda vrací do Šumperka výrobu nových vlaků, vzniknou zde jednotky pro Olomoucký kraj

Škoda Group v letošním roce obnovila výrobu vlaků ve svém závodě v Šumperku. V něm se odehrává kompletní montáž a oživování elektrických jednotek RegioPanter typu 20 Ev určených pro provoz v Olomouckém kraji. Jednotlivé komponenty vlaků jsou vyráběny ve výrobních závodech skupiny v Plzni a Ostravě. Na Olomoucku bude nasazeno celkem 27 RegioPanterů druhé generace, z toho 14 bude vyrobeno právě v Šumperku. Celkem mají České dráhy objednáno 60 těchto jednotek.

Škoda získala poslední razítko pro novou generaci třívozových RegioPanterů, ČD jich kupuje 60

Dodávka nových jednotek má zpoždění. Poslední dodávku čekají v Olomouckém kraji České dráhy na jaře. „Pro uvedení poslední jednotky RegioPanter do provozu je předpoklad zpoždění v řádu týdnů. Pokuty budou vyčísleny a uplatněny po ukončení dodávek všech 29 ks vozidel z první kupní smlouvy,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Nové jednotky pro Olomoucký kraj budou nasazeny na linky Šumperk – Uničov – Olomouc – Přerov – Vyškov, Nezamyslice – Olomouc – Zábřeh na Moravě – Kouty nad Desnou a Olomouc – Přerov – Vsetín.

První jednotka RegioPanter 640.2 ze Šumperka. Foto: Škoda GroupPrvní jednotka RegioPanter 640.2 ze Šumperka. Foto: Škoda GroupPrvní jednotka RegioPanter 640.2 ze Šumperka. Foto: Škoda GroupPrvní jednotka RegioPanter 640.2 ze Šumperka. Foto: Škoda GroupJednotka 640.2. pro Olomoucký kraj. Ilustrační foto. Foto: České dráhyJednotka 640.2. pro Olomoucký kraj. Foto: České dráhy
Tagy 640.2 České dráhy Olomoucký kraj RegioPanter Škoda Group Škoda Pars
44 komentářů