Dodávka RegioPanterů pro Olomoucký kraj je v polovině, 15 jednotek dodá Škoda do jara

Jednotka 640.214 RegioPanter. Foto: České dráhyJednotka 640.214 RegioPanter. Foto: České dráhy

Nově příští rok zamíří jednotky na spojení Olomouc - Vsetín.

V olomouckém depu je již polovina z plánovaných třiceti jednotek RegioPanter. Tři vlaky z předchozí série tento týden doplnila jedenáctá a dvanáctá jednotka v nejnovějším provedení. Kompletně by měly být všechny jednotky pro provoz v Olomouckém kraji dodány do jara 2024.

„V Olomouckém kraji uvádíme do provozu plynule nové jednotky RegioPanter vyráběné společností Škoda Group. Poslední dvě jednotky jsme převzali tento týden a bez odkladu je uvádíme do provozu. Přišly tak doslova jako dárek ‚pod stromeček‘ pro obyvatele Olomouckého kraje a ještě během svátků se zapojí do pravidelného provozu. Nyní obsluhují linky Šumperk – Uničov – Olomouc – Přerov – Nezamyslice – Vyškov na Moravě a Kouty nad Desnou – Zábřeh na Moravě – Olomouc – Prostějov – Nezamyslice. Do jara bude v kraji jezdit všech 30 moderních vlaků a obslouží všechny plánované linky v Olomouckém kraji,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Invaze RegioPanterů na českou železnici. České dráhy jich příští rok převezmou více než padesát

České dráhy převzaly elektrické jednotky 640.208 a 640.217 v tomto týdnu. Zbývajících 15 vlaků bude dodáno do jara 2024. Nahradí zbývající klasické soupravy s lokomotivou nebo elektrické jednotky řady 460 přezdívané jako „Tornáda“. V současnosti najezdí nové jednotky na území kraje každý den v průměru přes 7 300 kilometrů.

Nejpozději od jara 2024 zamíří RegioPantery i na třetí krajskou linku Olomouc – Přerov – Hranice na Moravě – Vsetín. Celkový denní běh po krajských tratích se zvýší na v průměru na více než 11 300 kilometrů denně. Celková kapacita nových elektrických jednotek bude více než 7 000 míst k sezení.

S novým jízdním řádem vzrostl počet RegioPanterů nasazených i na linku z Hranic na Moravě do Ostravy a koncem roku 2024 obslouží stejný typ vlaků spoje z Přerova do Otrokovic a Břeclavi.

Tagy 640.2 Olomoucký kraj RegioPanter Škoda Group Škoda Transportation
130 komentářů