Škoda Group podepsala smlouvu na dodávku 30 elektrických vlaků do Uzbekistánu

Čtyřvozová jednotka Škoda pro Uzbekistán, vizualizace. Pramen: Škoda GroupČtyřvozová jednotka Škoda pro Uzbekistán, vizualizace. Pramen: Škoda Group

Hodnota zakázky je 320 milionů eur, v přepočtu téměř osm miliard korun.

Škoda Group dnes oznámila uzavření kontraktu s Uzbeckými státními drahami na dodávku 30 elektrických vlaků v hodnotě 320 milionů eur. Tato dohoda představuje největší zakázku, kterou kdy česká společnost v Uzbekistánu získala. Podpisu smlouvy se dnes v Plzni zúčastnil premiér Uzbekistánu Abdull Aripov a ministr doprav Ilkhom Makhkamov.

Škoda do Uzbekistánu dodá širokorozchodné elektrické vlakové jednotky podobné těm, které již česká strojírna vyrábí pro železniční provozovatele v Lotyšsku a Estonsku. Škoda zahájí výrobu v průběhu příštího roku. Projekt je financován českými bankami s podporou pojišťovací exportní agentury EGAP.

„Skutečnost, že jsme byli vybráni jako dodavatel vlaků do Uzbekistánu, je nejen důkazem vysoké kvality našich vozidel, ale také významným krokem k posílení mezinárodního partnerství. Vlaky pro Uzbekistán budou mít čtyři vozy a široký rozchod (1520 milimetrů). Hlavní část výroby bude probíhat v našem výrobním závodě v Ostravě a část montáže vozidel bude probíhat v Uzbekistánu,“ řekl Zdeněk Sváta, President Region Central East ve Škoda Group.

Aripov označil dodávku českých vlaků za revoluci na železnici v Uzbekistánu. „Tato spolupráce je jen začátkem slibného partnerství. Jsme si vědomi velkého potenciálu, který má Škodovka v Uzbekistánu,“ řekl premiér.

Jednotky budou částečně nízkopodlažní, budou vybaveny wifi a vnitřním a vnějším kamerovým systémem. V současné době se zde vyrábějí vlakové soupravy pro Lotyšsko a Estonsko.

Tagy Škoda Group Uzbekistán
52 komentářů