Kraj, ŘSD a Vamberk se po 10 letech dohodly, čí je která silnice

Kamenný most ve Vamberku. Foto: Karel Frydrýšek / Wikimedia CommonsKamenný most ve Vamberku. Foto: Karel Frydrýšek / Wikimedia Commons

Dohoda usnadní zapojení do dotačních programů.

Více než 10 let po dokončení obchvatu Vamberka došlo k dohodě mezi Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, Královéhradeckým krajem a městem Vamberk o uspořádání silniční infrastruktury na území města.

O dohodě informoval Královehradecký kraj.  Obchvat zůstane ŘSD, silnice procházející centrem jsou krajské a Vamberk bude nově spravovat místní komunikace.

„Je to už více jak pět let, co jsem vstoupil do jednání o majetkovém vypořádání silniční infrastruktury na území města Vamberk. Ačkoliv je to dlouhá doba, jsem rád, že se toto úsilí vyplatilo a rozum nakonec zvítězil. Místní komunikace budou nyní ve správě institucí, kterým z logiky věci náleží. Pro samotné město to znamená, že se bude moci konečně zapojit do dotačních programů na opravu místních komunikací a také se například pustit do revitalizace zelení a podobně,“ uvedl hejtman Martin Červíček, který společně s Markem Novotným, krajským ředitelem ŘSD Hradec Králové a starostou Vamberka Janem Rejzlem podepsal smlouvy o novém uspořádání silnic.

Historický most připadne městu

Na základě smluv převzalo město Vamberk do své správy poslední z vyřazených úseků bývalé silnice první třídy I/11 vedoucí od kruhového objezdu v Doudlebách nad Orlicí po vamberecké Lützowovo náměstí, jehož součástí je historický kamenný most přes řeku Zdobnici.

Ve stejný okamžik město s Královéhradeckým krajem uzavřelo komplex smluv o smlouvě budoucí, na základě kterých komunikace přejde do vlastnictví kraje jako silnice III. třídy. Tím vznikne ucelené napojení silnice III/3193 (Rychnov nad Kněžnou – Roveň – Husovo náměstí ve Vamberku) na silnice I. třídy.

„Vzhledem k nízkému dopravnímu významu těchto komunikací v krajské silniční síti budou tyto krajské komunikace nově zatříděny jako místní komunikace, což umožní městu Vamberk jejich obnovu. Zejména v případě úseku silnice vedoucí k Vyhlídce, tedy ulice Kollárova, se jedná o důležitou lokální spojnici, jejíž oprava bude mít nejvyšší prioritu,“ doplnil starosta města Jan Rejzl.

Tagy I/11 Královéhradecký kraj Vamberk
8 komentářů