Šeberov chrání téměř kilometrová stěna. Výjezd z Prahy po D1 je po měsících prací bez omezení

Protihluková stěna na D1 u Šeberova. Foto: ŘSDProtihluková stěna na D1 u Šeberova. Foto: ŘSD

Nová bariéra se tyčí do výšky tří metrů nad úrovní vozovky.

Ředitelství silnic a dálnic zrušilo dopravní omezení mezi druhým a třetím kilometrem někdejší D1. Ta od začátku tohoto roku oficiálně začíná až v Průhonicích, první kilometry jsou tak ve správě Prahy.

V úseku u Šeberova byla dálnice od 19. září ve směru na Brno zúžena kvůli výstavbě 860 metrů dlouhé protihlukové stěny.

Nová bariéra se tyčí do výšky tří metrů nad úrovní vozovky. Opatřena je šesti únikovými východy, které jsou v ní umístěny vždy po přibližně 140 metrech. Vedle samotné stěny vzniklo i schodiště a rovněž systém odvodnění.

Vybudování protihlukové stěny si podle silničářů vynutila měření, která prokázala nadměrný hluk z dopravy v oblasti. Denně projede těmito místy více než 80 tisíc vozidel, z toho přibližně jednu čtvrtinu tvoří nákladní auta a kamiony.

Chránit by měla především obyvatele Prahy – Šeberova, ale i přilehlých městských částí.

Během prací byl uzavřen odstavný pruh a rychlost byla snížena na maximálních 80 km/h. Stěnu stavěla společnost M-Silnice za 27,4 milionu korun bez DPH.

Protihluková stěna na D1 u Šeberova. Foto: ŘSDProtihluková stěna na D1 u Šeberova. Foto: ŘSDProtihluková stěna na D1 u Šeberova. Foto: ŘSDProtihlukové zeď u bývalé D1 v Praze Šeberově. Pramen: ŘSDÚsek D1 s novou protihlukovou stěnou. Zdroj: ŘSD
Tagy D1 Protihlukové stěny
24 komentářů