Ruské aerolinky mohly poprvé od napadení Ukrajiny do EU. Kvůli bouřce

Airbus A321 společnosti Ural Airlines. Foto: By Anton Bannikov [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia CommonsAirbus A321 společnosti Ural Airlines. Foto: By Anton Bannikov [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Ruský úřad poděkoval za vstřícnost Finska.

Finsko poprvé od vyhlášení sankcí na Rusko umožnilo ruským leteckým společnostem využít vzdušný prostor Evropské unie. Stalo se tak ve středu večer. Důvodem byla bouře v ruském vzdušném prostoru.

O události informoval finský server Yle.fi.  kterému povolení potvrdila státní organizace Fintraffic. Pod ní spadá i řízení letového provozu ve Finsku. Přelet přes Finsko ukazují i data z Flightradar24.com, například u letu Ural Airlines  z Kaliningradu do Moskvy. Zatímco běžná trasa vede přes Baltské moře, ve středu kvůli bouřce zalétl spoj až nad finské území. Podle Fintraffic podobnou výjimku dostali i další dopravci: Nordwind a Rossyia.

Let Ural Airlines přes finský vzdušný prostor. Foto: Flightradar24.com

„Důvodem byla bouřka, kvůli které museli dopravci změnit plánovanou trasu,“ řekla mluvčí Fintraffic Leena Huhtamaa. Podle ní ruští a běloruští dopravci mohou finský vzdušný prostor využít jen v případě nouze. Vyhýbání se bouřce je jednou z nich.

Ruská úřad pro leteckou dopravu Rosaviatsia potvrdil událost, šlo o celkem tři lety. Ruský úřad poděkoval finským kolegům za vstřícnost.

I po zavedení sankcí se v Evropské unii ruská letadla objevila. Šlo například o dopravu paliva pro jaderné elektrárny v Česku a na Slovensku. Nikdy se ale neobjevila letadla s cestujícími.

Tagy Finsko sankce vůči Rusku
12 komentářů