Finské dráhy posilují ve Švédsku. Koupily dopravce, který provozuje expresní vlaky mezi největšími městy

Jednotka Stadler FLIRT pro MTR Express. Foto: VR GroupJednotka Stadler FLIRT pro MTR Express. Foto: VR Group

Finský dopravce chce od firmy získat i zkušenosti z působení na konkurenčním trhu.

Finské státní dráhy VR Group se rozhodly posílit své působení ve Švédsku. Necelé dva roky po akvizici švédské části Arrivy se dohodly se společností MTR Corporation z Hongkongu, která je vlastníkem společnost MTR Express.

Nákup dopravce oznámila VR Group v tiskové zprávě, transakce ještě podléhá schválení švédského antimonopolního úřadu.

MTR Express vstoupil na trasu Stockholm – Göteborg v roce 2015 jako open access dopravce, který začal konkurovat státním drahám SJ. Firma provozuje šest jednotek Stadler FLIRT, denně mezi oběma největšími švédskými městy provozuje devět párů spojů. Podle firmy má na trati podíl zhruba 30 procent. MTR Express zaměstnává 120 lidí.

Deutsche Bahn prodává švédskou Arrivu finským státním drahám VR

Podle finských drah se dopravce po dokončení akvizice stane součástí divize dálkových vlaků VR. „Trh dálkové dopravy ve Švédsku je velmi atraktivní, podíl železnice na celkové přepravě je oproti Finsku dvojnásobný. Tato akvizice zvýší naši konkurenční výhodu,“ uvedla Elisa Markula, šéfka VR. Finský státní dopravce nezakrývá, že nákup dopravce má přinést firmě i zkušenosti z působení na trhu dálkové osobní dopravy v konkurenčním prostředí. Ve Finsku žádný jiný alternativní osobní dopravce na železnici není.

Tagy Finsko MTR Express VR VR Group
13 komentářů