Do Česka přiletělo i přes sankce ruské letadlo. S palivem pro Dukovany

Iljušin Il-76 společnosti Volga Dnepr Airlines. Foto: bomberpilot / Wikimedia CommonsIljušin Il-76 společnosti Volga Dnepr Airlines. Foto: bomberpilot / Wikimedia Commons

Let má výjimku ze sankcí, stejný letoun přepravil v úterý palivo na Slovensko.

Z moskevského letiště Domodědovo odstartoval dnes v 17 hodin středoevropského času Iljušin Il-76. Do Česka letí na výjimku od ministerstva dopravy. Na palubě má palivo od Rosatomu pro jadernou elektrárnu Dukovany. Běžný letecký provoz je nyní mezi oběma zeměmi zakázán kvůli sankcím. Krátce po půl osmé letadlo přistálo v Brně.

„Let bude běžně obsloužen, je plánován a má povolení ministerstva dopravy,“ potvrdil mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Průběh letu je možné sledovat na Flightradar24.com, kde je aktuálně druhým nejsledovanějším letem na světě. Jde o letadlo Iljušin Il-76 registrace RA-76952.

Jde o prakticky identickou situaci jako v úterý, kdy letadlo společnosti Volga Dnepr Airlines letělo se stejným nákladem do Bratislavy. „Slovensko se tak zabezpečuje před možným problémem s dodávkami paliva z Ruska,“ řeklo v úterý slovenské ministerstvo hospodářství.

Ruským letadlům se prakticky uzavřela možnost létat na západ kvůli sankcím. Reciproční opatření zavedlo i Rusko. Země je tak z velké části letecky izolována, zatím lze létat například přes Kazachstán, Srbsko, Turecko nebo Spojené arabské emiráty.

Tagy Il-76 Iljušin Il-76 sankce vůči Rusku Volga Dnepr Airlines
59 komentářů