Obrazem: Škoda ukázala nové lůžkové vozy pro finské dráhy

Nové lůžkové vozy pro finské dráhy VR. Foto: Škoda GroupNové lůžkové vozy pro finské dráhy VR. Foto: Škoda Group

Nové vozy se mají komfortem hotelu stát alternativou k cestám autem.

Škoda Group ukázala první vizualizace nových lůžkových vozů pro finské státní dráhy VR Group. Vítězem soutěže za 50 milionů eur byl finský závod Škoda Transtech vyhlášen v závěru loňského roku. Součástí kontraktu na devět lůžkových vozů je i dodávka osmi vozů pro přepravu aut.

Nové vozy budou uvedeny do provozu do konce roku 2025. Smlouva zahrnuje možnost využít také opci na nákup dalších 30 lůžkových vozů a 30 nákladních vozů pro osobní automobily. Nové vozy doplní stávající flotilu nočních vlaků skupiny VR.

VR vypsaly soutěž na vozy pro noční vlaky loni v červenci. Podle viceprezidenta VR Topiho Simoly tak reaguje na rostoucí poptávku cestujících. „Rozšířili jsme naši nabídku spojení do Laponska a nové vozy nám umožní dál expandovat v tomto segmentu,“ uvedl Simola v tiskové zprávě. Firma zvažuje, že by vozy použila i pro spojení do Švédska.

Firma má aktuálně ve flotile 80 ubytovacích vozů dvou typů: novější zeleno-bílé dvoupodlažní vozy, které vyráběl Transtech (nyní Škoda Transtech) a starší klasické vozy z 90. let. Autovozů firma vlastní celkem 33.

„Objednávka od společnosti VR je pro nás důležitá, protože díky tomu roste objem zakázek pro naši továrnu v Otanmäki. Komfortní koncepce lůžkových vozů nám umožní prosadit se na evropském trhu, který zažívá nový boom v cestování nočními vlaky. Je snadné a pohodlné nastoupit do vlaku v domovském městě a ráno se probudit odpočatý a svěží v cílové destinaci,“ říká Juha Vierros, President Region North ve Škoda Group.

Přiblížení hotelům

Jednotlivé kabiny jsou navrženy tak, aby se svou výbavou blížily hotelovým pokojům, takže cestující mohou během cesty pohodlně pracovat i nerušeně odpočívat. Všechny kabiny jsou vybaveny toaletou, některé z nich mají i vlastní sprchu. Rodiny s dětmi mohou využít speciální rodinné kabiny, do kterých lze umístit dětskou postýlku. Kromě pohodlí je zvláštní pozornost věnována odhlučnění kabin, aby si cestující mohli jízdu užít.

„Nové vozy přináší pohodlí, požitek a jednoduchost při cestování nočním vlakem. Noční vlak je pohodlnou a atraktivní alternativou k cestování autem i k létání. Klíčovými faktory jsou funkčnost kabiny, vlastní toaleta či dokonce i sprcha a funkční vybavení, kterým jsme věnovali velkou pozornost,“ vysvětluje Antti Korhonen, Sales Director ve Škoda Group Region North. „Náš koncept nočního vlaku pro VR Group je kombinací komfortu a funkčnosti. Kabiny jsou útulné pro snadné cestování na dovolenou a zároveň funkční pro klidnou práci během cesty,“ dodal.

Spací vozy budou uvedeny do provozu na stávajících nočních linkách z Helsinek, Turku a Tampere do Oulu, Rovaniemi, Kemijärvi a Kolari. Lůžkové vozy budou doplněny nákladními vozy pro osobní automobily, což umožní cestujícím současně přepravovat své vozidlo.

Již pod vlastnictvím Škody získal Transtech v roce 2019 další zakázku pro finského dopravce. Vyrábí dvoupodlažní jídelní vozy.

Nové lůžkové vozy pro finské dráhy VR. Foto: Škoda GroupNové lůžkové vozy pro finské dráhy VR. Foto: Škoda GroupNové lůžkové vozy pro finské dráhy VR. Foto: Škoda GroupNové lůžkové vozy pro finské dráhy VR. Foto: Škoda GroupNové lůžkové vozy pro finské dráhy VR. Foto: Škoda GroupNové lůžkové vozy pro finské dráhy VR. Foto: Škoda GroupNové lůžkové vozy pro finské dráhy VR. Foto: Škoda GroupNové lůžkové vozy pro finské dráhy VR. Foto: Škoda Group

Tagy Finsko Škoda Group Škoda Transtech VR
60 komentářů