ŘSD vykoupilo 95 procent pozemků pro západní obchvat Olomouce

Dálnice D35 na Olomoucku. Autor: Zdopravy.cz/Jan MeichsnerDálnice D35 na Olomoucku. Autor: Zdopravy.cz/Jan Meichsner

Stavba tříkilometrového úseku obchvatu má stát zhruba miliardu korun.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vykoupilo 95 procent pozemků pro dlouho plánovanou poslední část dálničního obchvatu Olomouce mezi Slavonínem a Křelovem. V příštím roce uspořádá ŘSD veřejnou soutěž na zhotovitele a nejpozději v roce 2024 dálniční stavba začne, řekl v pátek zastupitelům Olomouce ředitel olomoucké správy ŘSD Martin Smolka. Stavba tříkilometrového úseku obchvatu má stát zhruba miliardu korun. Po jeho zprovoznění, které je naplánováno na rok 2026, by se měly přestat tvořit dlouhé kolony před okružní křižovatkou u hypermarketu Globus na západním okraji města.

„V současné době máme vykoupeno 95 procent pozemků na stavbu západního obchvatu, tedy zbývajícího úseku D35 mezi Slavonínem a Křelovem. Příští rok budeme soutěžit (zhotovitele stavby) a nejpozději v roce 2024 zahájíme tuto další dálniční stavbu,“ uvedl Smolka. V následujících týdnech chce ŘSD požádat o vydání stavebního povolení a začne připravovat podrobnou technickou dokumentaci pro zadání stavební zakázky.

D35 Křelov - Slavonín. Pramen: ŘSD

D35 Křelov – Slavonín. Pramen: ŘSD

Přípravu stavby poslední části obchvatu Olomouce mezi Slavonínem a Křelovem dlouho komplikovaly spory o vedení trasy v katastru Křelova. Kvůli změně zákona bylo nutné v roce 2018 zopakovat složitý proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí EIA. Poslední úsek dálničního obchvatu Olomouce je součástí dálnice D35. Takzvaná západní tangenta spojí současný konec D35 ve směru od Mohelnice s první etapou obchvatu. Stavba téměř patnáct kilometrů dlouhé jižní části obchvatu Olomouce byla dokončena v roce 2003 a vyžádala si 4,9 miliardy korun.

Tagy D35 Olomouc západní obchvat ŘSD
48 komentářů