ŘLP pokračuje v přípravách virtuální věže, vznikne v Ostravě

Virtuální věž na letišti v norském Bodø. Zdroj: AvinorVirtuální věž na letišti v norském Bodø. Zdroj: Avinor

Virtuální věže jsou ve světě běžně rozšířené.

Řízení letového provozu (ŘLP) dokončilo dokumentační fázi příprav projektu virtuální věže (Remote Tower), ze které se má v budoucnu řídit veškerý provoz na letišti v Českých Budějovicích. Deníku Zdopravy.cz to řekl mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Podle Klímy je stále platné plánované umístění tzv. Remote Tower centra na ostravském letišti. Hlavními argumenty mají být vhodné prostorové zázemí, příležitosti a personál. V Mošnově je pro umístění technologií Remote Tower k dispozici celé jedno patro. Vzniklo při stavbě nové budovy řídicí věže v roce 2016 a dosud pro něj ŘLP nenašlo využití.

„K definování přesného času zahájení provozního užívání je zatím brzy. Projekt bude muset projít veřejnou zakázkou, která jak známo může s časovým harmonogramem pohnout,“ uvedl Klíma a nastínil, že se zvažuje využití virtuální věže pro další vhodná letiště.

ŘLP vedle Prahy nyní řídí provoz v Ostravě, Brně, Karlových Varech a na objednávku také v Českých Budějovicích.

„Projekt virtuální věže je v našich podmínkách pionýrským projektem, ačkoli se v mnoha státech Evropy běžně používá. Zvláště potom na severu Evropy, nebo také v sousedním Německu. Našim záměrem potom je tento systém vyzkoušet, získat zkušenosti a dále rozvíjet,“ dodal Klíma.

Podle zastupujícího hejtmana Moravskoslezského kraje Jakuba Unucky je virtuální věž pro ostravské letiště velkou příležitostí, která může generovat jeho další rozvoj.

„Jde o projekt, kde budou použity nejmodernější technologie, což mimo jiné vytvoří vysoce atraktivní pracovní pozice v tomto odvětví. Dalším pozitivním dopadem pak bude samozřejmě i ekonomický přínos, ať už přímý, nebo nepřímý. A do jisté míry jde i o záležitost pro náš region prestižní, to nebudu skrývat. Proto jsem rád, že se ŘLP rozhodlo Remote Tower umístit právě na ostravské letiště. Jde o další krok vzájemné spolupráce mezi ŘLP a krajským letištěm a věřím, že zcela jistě se nebude jednat o krok poslední,“ uzavřel Unucka.

Virtuální věž na letišti v norském Bodø. Zdroj: AvinorVirtuální věž na letišti v norském Bodø. Zdroj: AvinorVirtuální věž na letišti v norském Bodø. Zdroj: Avinor
Tagy Letiště Ostrava mošnov OSR remote tower Řízení letového provozu řlp virtuální věž
9 komentářů