Rakouské dráhy potvrdily výstavbu nové jihovýchodní spojky na vídeňské letiště

Budoucí trať na vídeňské letiště, zastávka Sarasdorf, vizualizace. Pramen: ÖBB/ZKPT ZTBudoucí trať na vídeňské letiště, zastávka Sarasdorf, vizualizace. Pramen: ÖBB/ZKPT ZT

Nová 26 kilometrů dlouhá trať se má stavět v letech 2026 až 2032.

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) potvrdily plány na zbudování nové jichovýchodní spojky na vídeňské letiště Schwechat. Finální plán představily na prezentaci 15. července. Informuje o tom mimo jiné portál Railway Gazette.

Nová 26 kilometrů dlouhá trať se má stavět v letech 2026 až 2032. Hned za letištěm se odpojí od stávající tratě a mezi obcí Fischamend a ranvejí zamíří k jihovýchodu. V Sarasdorfu se napojí na hlavní trať z Vídně do Maďarska.

Nová dvoukolejka má být přitom dovedena až do Brucku an der Leitha, čímž na trati vznikne čtyřkolejný úsek. Ve městě Enzersdorf an der Fischa má vzniknout nová podzemní stanice.

Trať má vyjít zhruba na 1,7 miliardy eur (cca 40 mld. Kč). Cílem je lepší obsluha letiště dálkovými i regionálními vlaky.

O nové trati se jedná už od roku 2015, ÖBB-Infrastruktur aktuálně organizuje kolečko jednání s místními samosprávami a obyvateli o podobě trati v krajině.

Budoucí jihovýchodní železniční spojka na vídeňské letiště. Pramen: -oebb-heiderklausnerBudoucí trať na vídeňské letiště. Nádraží Enzersdorf an der Fischa, vizualizace. Pramen: ÖBB/ZKPT ZTBudoucí trať na vídeňské letiště. Nádraží Enzersdorf an der Fischa, vizualizace. Pramen: ÖBB/ZKPT ZTBudoucí trať na vídeňské letiště, zastávka Sarasdorf, vizualizace. Pramen: ÖBB/ZKPT ZTBudoucí trať na vídeňské letiště. Nádraží Enzersdorf an der Fischa, vizualizace. Pramen: ÖBB/ZKPT ZT
Tagy Letiště Vídeň ÖBB-Infrastruktur trať na Schwechat
52 komentářů