Rozšiřování Letiště Vídeň začalo, u terminálů přibude objekt o ploše deseti fotbalových hřišť

Rozšíření vídeňského letiště. Zdroj: Letiště VídeňRozšíření vídeňského letiště. Zdroj: Letiště Vídeň

Jižní expanze vyjde v přepočtu na necelých 11 miliard korun.

Vídeňské letiště začalo se svým rozšiřováním směrem na jih. U Terminálu 3 vyroste během následujících tří let nový multifunkční objekt o ploše 70 000 m². Práce vyjdou na 420 milionů eur, což je v přepočtu necelých 11 miliard korun. Financovány budou kompletně z vlastních zdrojů. Zhotovitelem je konsorcium ARGE Porr/Elin/Ortner.

Součástí objektu budou nové nákupní, restaurační a relaxační prostory, salonky, gaty i bezpečnostní kontrola. Podle šéfa letiště Juliana Jägera je projekt jižní expanze základem dosažení statusu pětihvězdičkového letiště. Nyní má vídeňské letiště v hodnocení Skytrax hvězdičky čtyři.

Nákupních a restauračních provozoven vznikne v novém objektu celkem třicet. Jižní expanzí rozšíří vídeňské letiště tyto prostory o padesát procent na celkových 30 000 m². Gatů přibude dohromady osmnáct, všechny budou pro nástup autobusem. Nové salonky budou dva, jeden pro domácí Austrian Airlines o rozloze 4 000 m² a druhý o rozloze 2 000 m². Kromě již zmíněné velké centrální bezpečnostní kontroly počítá objekt také s vylepšenými přestupními trasami pro přesun cestujících mezi gaty F, G, C a D.

Letiště Vídeň odbavilo v loňském roce 29,5 milionu cestujících. Šlo o jeho druhý nejlepší výsledek v historii. Letos by odbavených pasažérů mohlo být na 30 milionů. V budoucnu pak má kapacitu letiště navýšit třetí ranvej či další expanze terminálové infrastruktury.

Rozšíření vídeňského letiště. Zdroj: Letiště VídeňRozšíření vídeňského letiště. Zdroj: Letiště VídeňRozšíření vídeňského letiště.
Zdroj: Letiště Vídeň
Tagy Letiště Vídeň Vídeň VIE
41 komentářů