První kolektivní smlouva na železnici pro příští rok. Správa železnic přidá méně než loni, vyplatí odměnu

Nové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDC

Jednání o mzdách u Českých drah a ČD Cargo stále probíhají.

Správa železnic se stala první organizací na české železnici, která se dohodla s odboráři na nové kolektivní smlouvě pro příští rok. Příští rok plošně zvýší mzdy o 4,2 %, k tomu ještě vyplatí ve mzdě za listopad odměnu 12 tisíc korun každému zaměstnanci.

Dohodu s devíti odborovými centrálami oznámila Správa železnic v tiskové zprávě. Nová smlouva zachovává dosavadní benefity. Ještě do konce roku dostanou zaměstnanci také mimořádnou odměnu. Procentní navýšení mezd je nižší, než k jakému správce infrastruktury dospěl po dohodě s odboráři loni. Na letošní rok se mzdy zvýšily o 5,2 %.

Potvrzeno: Mzdy u Správy železnic stoupnou o 5,2 %, poslední odborová organizace podepsala

„Jsem velmi rád, že jsme dospěli k dohodě, která s ohledem na složité ekonomické, finanční a legislativní podmínky příštího roku představuje pro zaměstnavatele maximální možný závazek. Současně přinese zachování zaměstnanosti, jistotu a dobré podmínky našim zaměstnancům. Věřím, že Správa železnic bude i nadále vnímána jako perspektivní a stabilní zaměstnavatel,“ řekl generální ředitel Jiří Svoboda. V následujících týdnech budou jednání pokračovat. Zaměří se na úpravu interních norem nejen v oblasti Fondu kulturních a sociálních potřeb.

Jednání o nové kolektivní smlouvě běží i u Českých drah a ČD Cargo, k dohodě ale zatím nedošlo.

Tagy kolektivní smlouva kolektivní vyjednávání Správa železnic
66 komentářů