Průměrná mzda řidičů v DPMB přesáhne 40 000 Kč, dopravce se dohodl s odbory na nové kolektivní smlouvě

Nové uniformy pro zaměstnance Dopravního podniku města Brna. Foto: DPMBNové uniformy pro zaměstnance Dopravního podniku města Brna. Foto: DPMB

Nárůst mezd je rozdělen na procentuální a fixní část.

Zaměstnancům Dopravního podniku města Brna (DPMB) vzrostou od 1. ledna mzdy o 2000 Kč a 2 procenta. Dohodlo se na tom vedení DPMB se zástupci odborových organizací.

Nová kolektivní smlouva počítá s plošným zvýšením o pevnou částku 2000 Kč měsíčně do tarifu plus 2 procenta z aktuální mzdy. „Při kolektivním vyjednávání bylo nutné zohlednit aktuální ekonomickou situaci, kdy se inflace blíží 20 procentům a všichni naši zaměstnanci se potýkají s následky energetické krize. Do vyjednávání jsme vstupovali s nabídkou navýšení mezd o pět procent, na které jsme dostali přislíbené finance od města Brna. Ve chvíli, kdy došlo k zastropování cen elektřiny a plynu, můžeme pro naše zaměstnance uvolnit větší objem finančních prostředků, “ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Podle něj musí dopravce také reagovat na situaci na trhu práce, kdy je obrovský nedostatek řidičů a pracovníků v kvalifikovaných dělnických profesích. „Musíme být schopni udržet stávající pracovníky a být atraktivním zaměstnavatelem pro nové. Proto jsme za předpokladu, že se nám bude hospodářsky dařit, připraveni v průběhu roku dále mzdy navyšovat, a to buď do základu nebo formou mimořádných odměn,“ dodal.

Podle předsedy ZO OSPLD BRNO Libora Weinsteina rozdělení navýšení mezd na procentuální a fixní část pomůže dorovnat rozdíly mezi jednotlivými tarifními skupinami zaměstnanců. „Pracovníci, kteří jsou v podniku nově nebo krátce, zde budou moci pracovat za výhodnějších podmínek než doposud,“ řekl Weinstein. Průměrná aktuální měsíční mzda řidičů DPMB je včetně přesčasů 39 297 Kč.

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB kolektivní smlouva kolektivní vyjednávání
12 komentářů