Průlom pro D11 do Polska. Úsek z Trutnova na státní hranici má stavební povolení

D11 u Královce. Foto: ŘSDD11 u Královce. Foto: ŘSD

Třináctimiliardová soutěž na zhotovitele stále běží, Poláci mají na druhé straně prakticky hotovo.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má poslední klíčové razítko pro stavbu dálnice D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem. Stavět chce začít ještě letos.

Zatím nepravomocné stavební povolení pro 21,2 kilometru dlouhý úsek vydalo dnes ministerstvo dopravy, je zveřejněné na úřední desce. Stavbě brání ještě neukonečná soutěž: v jednom z největších dálničních tendrů za poslední roky se neustále posouvá termín pro podání nabídek, aktuálně je uzávěrka na 24. 8. Důvodem je množství dotazů od uchazečů.

Dokončuje se majetkoprávní příprava a probíhá archeologický výzkum,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Odhadovaná cena zakázky je 13 miliard. ŘSD chce začít ještě letos, i kvůli tomu, že Polsko už má novou rychlostní silnici prakticky hotovou. I kvůli postupu prací v Polsku ŘSD plánuje, že se nejprve začne budovat úsek u státní hranice, který by měl být hotový v roce 2025. Celá dálnice z Trutnova na hranice má být hotová v roce 2027.

Už loni začaly práce na archeologickém průzkumu stavby. Samotná stavba 21 kilometrů dlouhého úseku by měla být zahájena na konci letošního roku.

Součástí dálnice bude i nový průtah po východním okraji Trutnova. Na trase budou dva tunely. Vše o tomto úseku najdete zde. Kompletní dálnice D11 bude až po dokončení úseku z Jaroměře, který zatím povolení nemá. V únoru ale získal územní rozhodnutí. Hotový by měl být v roce 2028.

Vizualizace budoucí dálnice D11 Trutnov - státní hranice, most v Lamperticích. Foto: ŘSDVizualizace D11 u Hajnice v úseku Jaroměř - Trutnov. Foto: ŘSDÚsek D11 z Trutnova na česko-polskou hranici. Foto: ŘSDTrasa D11 v Trutnově. Foto: Ředitelství silnic a dálnicSilnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiAPráce na stavbě S3 k českým hranicím. Foto: Geoinżynieria drogi mosty tunele - GDMT

Tagy D11 D11 Trutnov - státní hranice Ministerstvo dopravy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD stavební povolení
33 komentářů