Prohlídky bývalých frýdecko-místeckých textilek zpestří zážitková jízda historickou Karosou

Historický autobus Karosa ŠL 11 dopraví zájemce o seznámení se s tradicí textilního průmyslu ve Frýdku-Místku mezi tamními textilkami. Zdroj: Facebook.com - Petr KorčHistorický autobus Karosa ŠL 11 dopraví zájemce o seznámení se s tradicí textilního průmyslu ve Frýdku-Místku mezi tamními textilkami. Zdroj: Facebook.com - Petr Korč

Účastníci se formou netradičních komentovaných prohlídek seznámí s historií výroby textilií a oděvů ve městě.

Historický autobus Karosa ŠL 11 přepraví zájemce o seznámení se s tradicí textilního průmyslu ve Frýdku-Místku mezi tamními textilkami. Připraveny jsou komentované prohlídky tří budov Slezanu spjatých s výrobou textilií a oděvů ve městě. Akce je součástí projektu Moravskoslezského kraje Technotrasa, jakožto klíčového produktu cestovního ruchu v kraji.

První prohlídky proběhnou v sobotu 17. června, další budou následovat ve čtvrtek 20. července a v neděli 20. srpna. Nástupní a výstupní místo bude před Turistickým informačním centrem Frýdek-Místek na místeckém Náměstí Svobody. Program potrvá asi 2,5 hodiny. Rezervace vstupenek probíhá online nebo osobně na pobočkách Turistického informačního centra Frýdek-Místek. Cena jedné vstupenky je 210 korun.

Účastníci uvidí ředitelství, tkalcovnu a přádelnu textilky, zhlédnou několik muzejních artefaktů, zažijí „šichtu“ ve Slezanu na vlastní kůži, budou obdivovat manufakturní architekturu a uslyší příběhy majitelů továren i dělníků. Poznají tak tehdejší život z obou stran mince, tedy jak život dělníků, bez nichž by manufaktury nemohly fungovat, tak jejich samotné majitele, bez kterých by zase ony podniky nemohly vzniknout.

Vznik textilních továren ve Frýdku i Místku v průběhu 19. století pomáhal utvářet ráz obou měst podobně jako ve století následujícím jejich znárodněním a sloučením vzniklé Slezské bavlnářské závody. Bývalé budovy i prostory podniku dnes procházejí rekultivací nebo čekají na své nové využití. Na místě jedné z bývalých budov bude například bulvár spojující největší městské sídliště s vlakovým nádražím.

 

Tagy Frýdek-Místek Karosa Karosa ŠL 11 Moravskoslezský kraj Technotrasa
1 komentář