Autobusové zastávky ve Frýdku-Místku doplní informační panely, napájení zajistí veřejné osvětlení

Autobus dopravce Transdev Slezsko ve Frýdku-Místku. Zdroj: Město Frýdek-MístekAutobus dopravce Transdev Slezsko ve Frýdku-Místku. Zdroj: Město Frýdek-Místek

Novinkou budou také elektronické jízdní řády na technologii E-paper, obměnou projde i vozový park.

Dopravce Transdev Slezsko dokončuje projekt dopravní telematiky pro MHD ve Frýdku-Místku. Vyrobit nechal devět informačních LED panelů, které umístí na pěti zastávkách. Frýdek-Místek o tom informoval ve svém Zpravodaji.

Panely se během jara objeví na zastávkách v Anenské, Ostravské a Frýdlantské ulici, před Poliklinikou a na starém stanovišti v Místku, jehož přístřešek prošel nedávno rekonstrukcí. Napájeny budou nočním proudem z veřejného osvětlení, který se následně uchová v baterii panelu. Ta zásobí panel energií v době, kdy veřejné osvětlení nesvítí.

Konstrukce na bývalém autobusovém nádraží v Místku po rekonstrukci. Zdroj: Frýdek-Místek

Konstrukce na bývalém autobusovém nádraží v Místku po rekonstrukci. Zdroj: Frýdek-Místek

Dvacet zastávek navíc čeká vybavení solárními panely a elektronickými jízdními řády na technologii E-paper. Cestující se díky tomu dozví reálný čas odjezdu příslušné autobusové linky, informace o zpoždění či mimořádné události v dopravě a podobně. E-paper displeje jsou založené na zobrazovací technologii, která napodobuje vzhled inkoustu na papírové stránce. Na rozdíl od konvenčních LCD panelů E-paper displej světlo nevydává, ale odráží, stejně jako obyčejný papír.

„To je přesně důvod, pro který tuto technologii chceme využít, protože zejména v centru měst je velmi komplikované zajistit trvalé napájení. V rámci Evropy je tato technologie hojně využívaná ve veřejné dopravě ve Vídni,“ uvedl ředitel divize osobní dopravy Trasdev Slezsko Jakub Vyvial.

Nový zobrazovač jízdních řádů ve Frýdku-Místku. Foto: Vojtěch OčadlýNový zobrazovač jízdních řádů ve Frýdku-Místku. Foto: Vojtěch OčadlýNový zobrazovač jízdních řádů ve Frýdku-Místku. Foto: Vojtěch Očadlý

Novinkou bude také technologie zvaná Text to speech určená pro cestující se sníženou schopností orientace nebo komunikace. Ti nově díky akustickému zařízení obdrží aktualizované informace o spojích či mimořádnostech. Stačit jim k tomu bude kapesní vysílač.

Nové autobusy

Obměnou prochází ve Frýdku-Místku rovněž autobusy. Letos rozšíří tamní MHD 14 nových vozidel výrobce SOR Libchavy. První dva s pohonem na BioCNG jsou již v provozu, dalších 12 elektrobusů má být nasazeno během léta.

„Úspěšně jsme dokončili projekt na pořízení 12 plně bezemisních elektrobusů. Proběhla soutěž a již jsme podepsali kontrakt s výrobcem. Jedná se o elektrobusy s nejsilnější možnou kapacitou baterií. Zároveň budou vybaveny klimatizačními jednotkami pro cestující a tepelnými čerpadly pro ohřev vozidel v zimních měsících,“ dodal Vyvial.

Kromě běžné výbavy budou nové elektrobusy v prostoru pro cestující doplněny prvky v nejvyšším možném standardu. Bezpečnost cestujících zvýší kamerový systém, ve vozech bude připojení wi-fi, systém hlášení pro nevidomé a nový typ odbavení pomocí QR kódů. jedná se o přípravu pro budoucí možnost odbavení v rámci dopravní aplikace ODIS Apka. Náklady na pořízení přesahují 140 milionů korun, 85 % částky pokryjí dotace IROP, zbytek uhradí dopravce. Ten už připravuje výstavbu potřebné infrastruktury jak pro pomalé kapacitní noční dobíjení, tak také pro krátkodobé rychlé denní dobíjení elektrobusů.

Tagy Frýdek-Místek MHD Frýdek-Místek Transdev Slezsko
Žádné komentáře