Tendr na nové elektrobusy pro Frýdek-Místek vyhrál SOR, dodá 12 vozidel

Elektrobusy SOR NS 12 electric ČSAD Frýdek-Místek na Zámeckém náměstí ve Frýdku. Zdroj: 3ČSADElektrobusy SOR NS 12 electric ČSAD Frýdek-Místek na Zámeckém náměstí ve Frýdku. Zdroj: 3ČSAD

Do výběrového řízení se přihlásilo pět uchazečů, SOR vyhrál s nabídnutou cenou necelých 12 milionů za elektrobus.

Dvanáct nových elektrobusů dodá do Frýdku-Místku firma SOR Libchavy. Ve výběrovém řízení zvítězila se svým modelem NS 12 electric. Výrobce vyhrál s nabídkovou cenou téměř 142 milionů korun, což je v přepočtu na vozidlo necelých 12 milionů. Projekt spolufinancuje EU.

Nabídku podalo pět uchazečů, konkrétně dealer Iveca KAR group, české zastoupení Solarisu, tureckého Otokaru a bulharští Chariot Motors AD s čínskými elektrobusy Higer.

Výběrové řízení vypsala v březnu ještě společnost ČSAD Frýdek-Místek, ta je od září včleněna mezi vzniklý Transdev Slezsko. Dvanáctiměsíční dodací lhůta běží ode dne podpisu smlouvy, tedy 31. října tohoto roku.

„Naše dopravní skupina zpravidla využívá dotační výzvy na jednorázové výraznější obnovy vozového parku. Protože je systém MHD Frýdek-Místek poměrně rozmanitý a obsáhlý, hledali jsme vhodnou příležitost pro budoucí dopravní vize. V rámci chystaných evropských nařízení bude v budoucnu nutná poměrná zastoupenost bezemisními autobusy. Tomuto projektu předcházely z naší strany poměrně dlouhé přípravy, kdy jsme jednak mapovali aktuální tržní možnosti, tak také stabilní varianty průběžného dobíjení,“ uvedl při vypsání zakázky ředitel divize osobní dopravy 3ČSAD Jakub Vyvial.

Do výběrového řízení byly zapracovány zkušenosti z provozu elektrobusů ve skupině. Zároveň se v rámci distribuční soustavy řešily rovněž dostatečné kapacity pro noční balancování baterií a zejména průběžné denní dobíjení formou „opportunity charging“.

Počet elektrobusů bude v systému MHD po tomto doplnění přibližně čtvrtinový, což víceméně odpovídá budoucím podmínkám v rámci veřejné dopravy. Na linkách frýdecko-místecké MHD jezdí už od roku 2018 dva elektrobusy SOR NS 12 electric.

Tagy elektrobus SOR Frýdek-Místek MHD Frýdek-Místek SOR SOR Libchavy SOR NS 12 SOR NS 12 electric Transdev Transdev Slezsko
15 komentářů