Potvrzeno: Siemens dodá 90 nových XXL vlaků pro S-Bahn v Mnichově, jeden pojme 1841 lidí

Nové vlaky S-Bahn XXL pro Mnichov. Foto: SiemensNové vlaky S-Bahn XXL pro Mnichov. Foto: Siemens

Vlaky pořizuje přímo Bavorsko, dopravcem bude DB Regio.

Společnost Siemens Mobility a Svobodný stát Bavorsko potvrdily ukončení jedné z největších železničních zakázek v Německu za poslední roky. Celkem devadesát vlaků pro provoz mnichovského S-Bahnu dodá Siemens za více než dvě miliardy eur. Nové vlaky se dostanou do provozu na konci roku 2028.

Informace o vítězství Siemensu se objevily již v závěru července, když hospodářská komora zamítla odvolání Alstomu. Vozidla nakupuje přímo stát na leasing, bude je pronajímat DB Regio. Každý vlak bude mít kapacitu 1 841 cestujících. 202 metrů dlouhé vlaky budou největší v kategorii S-Bahn v Německu. Velká kapacita vlaků má být podle Bavorska přípravou pro další nárůsty počtu cestujících.

Je to obrovský krok pro ještě více klimaticky šetrnější mobilitu v největší bavorské metropolitní oblasti,“ řekl bavorský ministr dopravy Christian Bernreiter.

Vlaky budou třináctivozové. Budou vybaveny proměnlivým LED osvětlením, které se bude měnit podle denní doby. Soupravy budou vybaveny wi-fi a okny, které budou lépe propouštět mobilní signál. Součástí bude moderní informační systém či zásuvky na dobíjení elektronky. Na vnější straně vlaku budou LED pásky v příslušné barvě linky. Cestující se sluchátky se mohou přes bluetooth připojit k informačnímu systému.

Siemens slibuje velké úspory ve spotřebě energie i zavedení systému Railigent X, který má zjednodušit údržbu a včas odhalit některé závady. Všechny vlaky budou vybaveny zabezpečovačem ETCS a systémem automatického vedení vlaku (ATO).

Vlaky nakupuje přímo Bavorsko, kterému s financování pomáhá Evropská investiční banka a UniCredit Bank. Postupně mají v provozu nahradit řadu 423 z 90. let, kterou vyrábělo sdružení Alstom a Adtranz. Nové vlaky se budou vyrábět v Krefeldu.

Nové vlaky S-Bahn XXL pro Mnichov. Foto: SiemensNové vlaky S-Bahn XXL pro Mnichov. Foto: SiemensNové vlaky S-Bahn XXL pro Mnichov. Foto: Siemens
Tagy Mnichov S-Bahn Siemens Mobility
48 komentářů