Siemens vyhrál obří zakázku za miliardu eur na nové vlaky pro mnichovský S-Bahn

Designová studie nových vlaků S-Bahn pro Mnichov. Foto: NeoMindDesignová studie nových vlaků S-Bahn pro Mnichov. Foto: NeoMind

Nové soupravy nabídnou větší kapacitu než stávající.

Společnost Siemens Mobility dodá 90 nových vlaků pro provoz v síti městských vlaků S-Bahn v Mnichově. Zakázka má hodnotu zhruba miliardu eur, součástí je i opce na dalších devadesát souprav.

O konečném vítězství informoval jako první Münchner Merkur, agentuře DPA potvrdil vítězství Siemensu dopravce DB Regio. Oficiálně má být představen vítěz a celý kontrakt na počátku srpna.

Siemens byl vyhlášen vítězem už v lednu, zakázku ale napadl Alstom. Podle Merkuru nabídl Alstom levnější vozidla, ale vyšší cenu za údržbu. Hospodářská komora, která spor řešila, potvrdila vítězství Siemensu. Do Mnichova míří jednotky nazvané pracovně jako XXL S-Bahn. Budou mít větší kapacitu a délku až 200 metrů. Bavorské metropoli mají vyřešit problémy s vozidlovým parkem pro S-Bahn: nejnovější vlaky  se začaly vyrábět na začátku 90. let minulého století a jako zálohu musel dopravce reaktivovat ještě starší soupravy řady 420.

Nové soupravy mají být vyráběny v Severním Porýní-Vestfálsku v závodě v Krefeldu. Mají být plně průchozí, kapacita bude nejméně o 12 procent větší než u současných jednotek. Původní plány mluvily o termínu dodání do konce roku 2026, je ale pravděpodobné, že to bude později. Vlaky nakupuje přímo Bavorsko, které je bude pronajímat Deutsche Bahn.

V Mnichově je celkem osm linek S-Bahn, denně přepraví necelý milion cestujících.

Tagy Bavorsko DB Regio Mnichov S-Bahn Siemens Mobility
15 komentářů