Policejní kontrola: Každý čtvrtý řidič na přejezdu spáchal přestupek

Policejní kontrolní akce na přejezdech. Foto: PČRPolicejní kontrolní akce na přejezdech. Foto: PČR

Počet nehod na přejezdech letos roste o více než desetinu.

Počty střetů aut či chodců s vlakem na železničních přejezdech letos znovu o více než desetinu stouply, ukazují data Drážní inspekce. Rostoucí počet tragických událostí na přejezdech zatím ale nenutí část řidičů dodržovat pravidla silničního provozu. Ukázala to i kontrolní akce policistů v Olomouckém kraji na nejproblémovějších přejezdech, kde již v minulosti došlo ke srážce osoby nebo vozidla s vlakem.

Ze 165 zkontrolovaných vozidel na přejezdech se celkem 43 řidičů dopustilo přestupku. „Největší počet přestupků byl zjištěn při jízdě na červenou přes železniční přejezd a porušení rychlosti v blízkosti železničního přejezdu,“ uvedla policie v tiskové zprávě. Podle policie je ve většině případů hlavní příčinou nehod na přejezdech nezodpovědnost a riskantní jednání účastníků silničního provozu.

Za první pololetí došlo na přejezdech v celé zemi k 90 srážkám, o devět více než za stejné období roku 2022. Výrazně stoupnul počet zraněných a usmrcených. Zraněno bylo 72 lidí (loni v prvním pololetí 36), usmrceno 22 lidí (loni 14).

Tagy nehody na přejezdech PČR Policie České republiky
199 komentářů