Pas do 15 minut? Novinka pro Poláky na letišti ve Varšavě

Nově otevřené místo k vydávání dočasných pasů na varšavském letišti. Zdroj: Facebook.com - Lotnisko ChopinaNově otevřené místo k vydávání dočasných pasů na varšavském letišti. Zdroj: Facebook.com - Lotnisko Chopina

Cestovní pas bude pouze dočasný, s platností maximálně jeden rok. Za jeho vydání zaplatí žadatel v přepočtu asi 150 korun.

Polští cestující odlétající z varšavského Chopinova letiště mají od 20. dubna k dispozici nové místo k vyřizování cestovních pasů. Otevřené je přímo v prostorách terminálu A. Využít jej budou moci pouze pasažéři s platnou letenkou, celý proces i s focením zabere asi 15 minut.

Cestovní pas bude pouze dočasný, s platností maximálně jeden rok. Doba platnosti se přizpůsobí okolnostem odůvodňujícím držení dočasného pasu. Za jeho vydání zaplatí žadatel 30 zlotých, což je v přepočtu přibližně 150 korun. V případě úspěchu pilotního projektu zváží jeho tvůrci další možné kroky k uspokojení potřeby pasažérů.

V Česku lze nejrychleji získat cestovní pas ve lhůtě do 24 hodin pracovního dne. Při podání žádosti a převzetí dokladu u ministerstva vnitra vychází na 6 000 korun, při podání u obecního úřadu obce s rozšířenou působností na 4 000 korun a pokud si jej žadatel převezme u ministerstva vnitra, zaplatí 2 000 korun. Vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě do 5 pracovních dnů je o polovinu levnější.

Tagy Letiště Varšava Polsko WAW
46 komentářů