Polská letiště trápí drony, ve Varšavě proti nim vznikne speciální ochranný systém

Dálková letadla na varšavském letišti. Foto: Letiště VaršavaDálková letadla na varšavském letišti. Foto: Letiště Varšava

Neměly by se už opakovat nedávné incidenty, kdy byla přistávající letadla ohrožena blízko letícími bezpilotními prostředky.

Varšavské Chopinovo letiště a jeho bezprostřední okolí začne od tohoto měsíce chránit speciální systém proti dronům. Správce letiště, společnost Polskie Porty Lotnicze (PPL), tím reaguje na několik nedávných vážných incidentů, při kterých byla přistávající letadla ohrožena právě blízko letícími bezpilotními prostředky. Vyplývá to z tiskové zprávy PPL.

Zmínit lze například událost z 13. května, kdy přistávající letadlo společnosti LOT minul dron asi o 30 metrů. Provoz na letišti musel být na několik desítek minut pozastaven. K dalšímu podobnému incidentu došlo 27. května, kdy piloti stejné společnosti nahlásili přítomnost bezpilotního prostředku ve vzdušném prostoru asi 40 kilometrů od varšavského letiště. S drony mají svou negativní zkušenost už také v Katovicích. I nedaleko jejich letiště ohrozila přistávající letadlo kvadrokoptéra ze vzdálenosti pouhých 50 metrů.

Systém, který bude chránit Letiště Frédérica Chopina ve Varšavě, dokáže rozpoznat, zda je přibližující se objekt letadlo, pták, nebo dron. Zjistí také, jestli má oprávnění létat v dané zóně. Vybaven bude rušičkou, která případně zvládne nežádoucí dron eliminovat. Zařízení dodá polská společnost Advanced Protection Systems (APS). Firma je světovým lídrem v technologii protidronových systémů, zejména specializovaných radarů pro detekci, sledování a klasifikaci bezpilotních prostředků.

Blízko letící drony ohrožující bezpečnost letového provozu jsou v poslední době stále častější problém. Pro letadla jsou přitom extrémně nebezpečné a srážka s nimi by mohla mít katastrofické následky.

Tagy drony Letiště Varšava varšava WAW
9 komentářů