Podivné zastavování vlaků v Polsku. Podezřelým z vysílání falešných signálů je i policista

Pendolino PKP Intercity v Katovicích. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.czPendolino PKP Intercity v Katovicích. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.cz

V některých případech byla podle železničářů na pozadí signálu slyšet ruská hymna.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by víkendové problémy se zastavováním vlaků v Polsku na falešné rádiové signály nastaly na popud cizího státu. Podle agentury AP to řekl pověřenec polské vlády pro bezpečnost informačního prostoru Stanislaw Žaryn. Zdůraznil, že případy je nicméně vzhledem ke „geopolitické situaci“ nutné pečlivě prošetřit. O víkendu hovořil o pokusech o destabilizaci Polska ze strany Ruska.

V neděli byli zatčeni dva muži mezi 20 a 30 lety poté, co spustili signály, které zastavily poblíž města Białystok pět osobních vlaků a jeden nákladní vlak. Jeden ze zatčených byl policista. Policie v Białystoku sdělila, že zahájila kroky k jeho propuštění. Podobné rádiové signály přitom během víkendu zastavovaly vlaky po celém Polsku. V některých případech byla podle železničářů na pozadí signálu slyšet ruská hymna.

Podle polských úřadů incidenty nepředstavují ohrožení veřejnosti a nikomu nepřivodily újmu na zdraví. „Geopolitická situace si ale žádá, abychom tuto věc velmi pečlivě analyzovali a určili, kdo může za těmito incidenty stát,“ sdělil Žaryn. „Víme, že se už měsíce dějí pokusy destabilizovat Polsko. Ty podnikala Ruská federace ve spolupráci s Běloruskem,“ sdělil o víkendu.

Polské železnice čelily výpadku zabezpečení napříč celou zemí, provoz byl omezen na 820 kilometrech tratí

Narušeními vlakové dopravy se zabývá kontrarozvědka ABW, která zkoumá, zda nemohlo jít o sabotáž. ABW dnes agentuře AP sdělila, že zatím bylo zatčeno 16 podezřelých, většinou cizinců podezřelých z vykonávání špionáže pro Rusko, včetně shromažďování informací o systému polské železnice.

Tagy Polsko
52 komentářů