Polské železnice čelily výpadku zabezpečení napříč celou zemí, provoz byl omezen na 820 kilometrech tratí

Vlak PKP Intercity jako EC 105 Sobieski - ilustrační foto. Zdroj: Finn Møller / FlickrVlak PKP Intercity jako EC 105 Sobieski - ilustrační foto. Zdroj: Finn Møller / Flickr

Výpadek postihl řídicí centra vybavená technologií od Alstomu. Nešlo o kybernetický útok.

Dnes ráno omezila železniční provoz v Polsku rozsáhla porucha zabezpečovacího zařízení. Ta postihla celkem 19 z dohromady 33 řídicích center napříč celou zemí. Provoz tak musel být omezen na 820 kilometrech tratí. Výpadky se dotkly i jedné z páteřních tratí mezi Varšavou a Gdaňskem. K prvním poruchám začalo docházet od půl čtvrté ráno.

O výpadku informoval polský správce infrastruktury PKP PLK a polský státní dopravce PKP InterCity. Podle viceprezidenta PKP Mirosława Skubiszyńského porucha postihla řídicí centra vybavena zařízením Alstom.  K ukončení mimořádnosti došlo v podvečer.

Zpočátku se objevily i spekulace o možném kybernetickém útoku, ty ale nakonec vyvrátil Alstom. Ve vyjádření pro média uvedl, že šlo o jejich chybu. „Spolupracujeme s naším klientem, abychom minimalizovali dopady celé situace. Vyvíjíme veškeré úsilí pro obnovení provozu,“ uvedla firma v prohlášení.

Spoje napříč Polskem postupně během rána začaly nabírat desítky minut zpoždění. Jak uvedl web Gazety Wyborcza, například vlak směřující ze Svinoústí do Varšavy nabral průběžně 238 minut zpoždění. Komplikace se nevyhnuly ani vlakům nedaleko českých hranic. Pendolino 3510/1 na trase Krakov – Gdynia mělo zpoždění okolo dvou hodin.

„Problém není omezen na Polsko a má globální charakter,“ napsal na Twitteru ministr dopravy Andrzej Adamczyk a ujistil, že v současné době nehrozí žádné ohrožení železniční dopravy. „Železniční síť je bezpečná, dodal ministr. Server Rynek Kolejowy přišel se zprávou, že se v sídle polské správy železnic PKP PLK sešel krizový štáb, který celou situaci řeší na celostátní úrovni. Vlaky dál nabírají zpoždění.

Problémy se zabezpečením na dráze se pak mohou dotknout také přepravy ukrajinských běženců. Polské úřady však informovaly, že jejich převoz zatím probíhá v koordinaci s místními samosprávami i dotčenými ministerstvy.

Provozu v tuzemsku a zejména pak mezinárodních spojů se zatím polský výpadek zásadně nedotkl. Jediným vlakem, který aktuálně nabral zpoždění je spoj EC 103 Polonia na trase Varšava – Vídeň. Na příjezdu do Bohumína má Polonia v současné době okolo 30 minut zpoždění. „Správa železnic v současné době nezaznamenala žádné potíže,“ uvedla v reakci mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

Tagy PKP PKP PLK Polsko
57 komentářů