Budimex získal v Polsku zakázky na 74 kilometrů nové rychlostní silnice

Stavba rychlostní silnice v Polsku (S6). Foto: BudimexStavba rychlostní silnice v Polsku (S6). Foto: Budimex

Nová silnice bude alternativou k dálnici A2

Společnost Budimex postaví pro polského správce silniční infrastruktury GDDKiA celkem 74 kilometrů nové rychlostní silnice S10 v Západním Pomořansku. Jde konkrétně o pětici úseků mezi městy Stargard (východně od Štětína) a Piła. Kontrakty oznámil Budimex v tiskové zprávě. Hodnota smluv přesahuje 2,8 miliard zlotých (16,52 miliardy korun).

Jde konkrétně o úseky Stargard Wschód-Suchań, Witankowo-Pyła Północ, Cybowo-Łowicz Wałecki, Łowicz Wałecki-Piecnik a Piecnik – Wałcz Zachód.

Trasa silnice S10 v Polsku. Zeleně úseky, které postaví Budimex. Foto: GDDKiATrasa silnice S10 v Polsku. Foto: GDDKiA

S10 bude rychlostní silnicí se dvěma jízdními pruhy v každém směru. Nová trasa objede města, kterými nyní projíždí současná DK10. Celá silnice S10 v budoucnu spojí Štětín, Bydhošť a Toruň s Varšavou, kompletně hotová má být v roce 2030. „Díky této silnici vznikne alternativní dopravní trasa severně od dálnice A2,“ popisuje Diana Zyglewská, tisková mluvčí společnosti Budimex.

Budimex se v posledním roce snaží proniknout i do stavby dálnic v Česku. Před podpisem je smlouva na stavbu D35 u Litomyšle, vyhrál i soutěž na stavbu D11 na polské hranice. Proti jeho vítězství ale podalo námitky sdružení vedené MI Roads.

Tagy Budimex GDDKiA Polsko S10
12 komentářů