Rozhodnutí padne do konce roku, říká LOT k plánované akvizici desítek regionálních letadel

Letadla LOT Polish Airlines Foto: LOT.com - Kamil WrzosekLetadla LOT Polish Airlines Foto: LOT.com - Kamil Wrzosek

Polský dopravce se rozhoduje mezi Airbusy A220 a Embraery E-Jet E2. Nových letadel chce více než osmdesát.

Výrobce nových úzkotrupých proudových letadel pro leteckou společnost LOT Polish Airlines bude vybrán ještě do konce tohoto roku. Webu pasazer.com to potvrdil šéf polského dopravce Michał Fijoł. Půjde o stroje na krátké a střední tratě.

Definitivně jasné již v tuto chvíli také je, že se LOT rozhoduje mezi Airbusy A220 a Embraery E-Jet E2. Letounů plánuje objednat více než 80. Hodnota kontraktu může podle dřívějších informací přesáhnout dvě miliardy dolarů, tedy v přepočtu více než 47 miliard korun.

Nové stroje nahradí všechny LOTem v současnosti používané Embraery. Aktuálně jich dopravce provozuje asi 40. Pokud přejde k Airbusu, bude to pro něj zásadní změnou žádající dalekosáhlé kroky. Musel by investovat jak do infrastruktury, tak do výcviku posádek.

Nový logojet na Embraeru E195 letecké společnosti LOT propagující Moravskoslezský kraj.
Foto: Piotr Bożyk / Rynek LotniczyNový logojet na Embraeru E195 letecké společnosti LOT propagující Moravskoslezský kraj.
Foto: Piotr Bożyk / Rynek LotniczyNový logojet na Embraeru E195 letecké společnosti LOT propagující Moravskoslezský kraj.
Foto: Piotr Bożyk / Rynek Lotniczy

Do konce roku pak ještě LOT stihne převzít tři z jedenácti objednaných Boeingů 737 MAX 8. První má být dodán na přelomu dubna a května, další dva přibudou během letních prázdnin. Dodávky dalších osmi strojů jsou naplánovány na příští rok.

LOT zdvojnásobí flotilu Boeingů 737 MAX, pronajme si jich dalších jedenáct

Expanze flotily

V říjnu prezentovaly polské aerolinky novou strategii do roku 2028. Zatímco ještě nedávno byly na pokraji bankrotu, vloni přepravily ročně téměř 10 milionů cestujících. Číslo má v následující době dále růst, strategie polského národního dopravce počítá se zvýšením počtu pasažérů o přibližně 70 %, což by znamenalo téměř 17 milionů přepravených cestujících v roce 2028.

Aby LOT takovou masu lidí zvládnul, počítá s dalším rozvojem flotily. Ta se má během příštích čtyř let rozrůst o celých 50 % na skoro 110 letadel. Jejich průměrná velikost přitom poroste, a to o 30 %. Nyní firma provozuje podle webu planespotters.com 74 strojů. Zastoupena jsou letadla na regionální, střednětraťové i dálkové trasy.

LOT Polish Airlines zajišťují denně několik letů mezi Varšavou a Prahou. Z polské metropole létají rovněž pravidelně do Ostravy.

LOT představil novou strategii a ukázal, jak budou vypadat modernizované Dreamlinery

Tagy LO LOT LOT Polish Airlines Polsko
14 komentářů